15 Φεβρουαρίου 2016

Οι Τούρκοι απαίτησαν να μην προσγειωθεί ο Τσίπρας στη Ρόδο!

Μια μίνι ένταση καταγράφηκε στο ταξίδι μετάβασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευαν, στο Ιράν, σύμφωνα με την Καθημερινή, την περασμένη εβδομάδα. Τι συνέβη: Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.

Οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπ. Εθνικής Αμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Αγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Οι Ελληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Ετσι άρχισαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά. 
 
Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αντικείμενο τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στο Ιράν και τη διαδρομή που ακολούθησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Πηγή: naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άποψη: Η Ρόδος είναι ελληνικό -ελληνικότατο!- νησί, αλλά από τη συνθήκη εκχώρησής της από τους Ιταλούς το 1947 είναι και αποστρατιωτικοποιημένο. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ανήκει στην ελληνική πολεμική αεροπορία και τυπικώς η Τουρκία είχε κάθε δικαίωμα να το ζητήσει. Το πρόβλημα ήταν στον σχεδιασμό της πτήσης από το ΥΕΘΑ, γιατί δημιούργησε (έστω λόγω προχειρότητας) ένα πρόβλημα που δεν έπρεπε να δημιουργηθεί. Πηγή: kathimerini.gr, από άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή