16 Φεβρουαρίου 2016

Τα νέα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας της google δε θα χρειάζονται smartphone;

Το headset εικονικής πραγματικότητας που παράγει η google θα έχει δική του οθόνη, δικό του επεξεργαστή και αρκετές κάμερες. Για να το χρησιμοποιήσει κανείς δε θα είναι απαραίτητο είτε ένα smartphone είτε ένας προσωπικός υπολογιστής.


Αυτά έμαθε wall street journal από πηγές τις οποίες γνωρίζουν τα σχέδια της google. Σύμφωνα με άτομα που έχουν εσωτερική πληροφόρηση, εκτός από τα νέα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας η google εργάζεται επίσης πάνω στην τρίτη γενιά των δικών της χάρτινων γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, τα οποία χρειάζονται ένα κινητό τηλέφωνο ως οθόνη.


Τα νέα αυτόνομα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας της google θα διαθέτουν δική τους οθόνη, ικανό επεξεργαστή και αρκετές κάμερες. Η google χρησιμοποιεί τσιπ από την startup εταιρεία Movidius για να προσδιορίσει τη θέση του κεφαλιού του χρήστη. Το Oculus Rift απεναντίας χρησιμοποιεί εξωτερικές κάμερες και χρειάζεται την επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστή προκειμένου να επεξεργαστεί τα δεδομέναWie das Oculus Rift funktioniert (Credit GRAPHIC NEWS)


Το εάν και πότε θα βγουν τα νέα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας της google στην αγορά, παραμένει ακόμη άγνωστο. Μία πηγή της WSJ πιστεύει πώς θα βγει στην αγορά φέτος. Ωστόσο δύο άλλες πηγές πιστεύουν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο η google σκοπεύει να βγάλει στην αγορά αυτό το προϊόν.

Η τρίτη γενιά των χάρτινων γυαλιών εικονικής πραγματικότητας της google θα βγει στην αγορά φέτος. Σε αντίθεση όμως με την προηγούμενη έκδοση, δεν θα είναι από χαρτί αλλά από πλαστικό. Καθώς τα γυαλιά διαθέτουν δικά τους τσιπ και αισθητήρες, η χρήση του κινητού τηλεφώνου περιορίζεται στο ρόλο της οθόνης.


Η θυγατρική εταιρεία του Facebook, Oculus, θα βγάλει σύντομα στην αγορά το Oculus Rift στην τιμή των 599 δολαρίων. Επίσης η HTC και η Sony έχουν ανακοινώσει τα δικά τους προϊόντα εικονικής πραγματικότητας, τα οποία θα χρειάζονται έναν προσωπικό υπολογιστή ή μία παιχνιδομηχανή προκειμένου να λειτουργήσουν. Τα δε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας της Samsung, τα οποία κοστίζουν περίπου 100 ευρώ, θα χρειάζονται ένα κινητό τηλέφωνο – το οποίο όμως θα πρέπει να είναι κατασκευής της ίδιας της κορεατικής εταιρείας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι financial times έγραψαν πως η google δουλεύει πάνω σε ένα headset εικονικής πραγματικότητας. Οι πηγές της οικονομικής εφημερίδας μιλούν ωστόσο για μία συσκευή η οποία μοιάζει περισσότερο στο Gear VR της samsung, αλλά είναι συμβατό με περισσότερες συσκευές. Πέραν αυτού, κατά τη διάρκεια του έτους η google σκοπεύει να εμπλουτίσει το android με ένα νέο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας.


Το ενδιαφέρον για την εικονική πραγματικότητα είναι μεγάλο τόσο στους καταναλωτές όσο και στις τεχνικές εταιρείες. Για παράδειγμα, η apple εξασφάλισε από την αρχή του έτους τις υπηρεσίες του Doug Bowman, όποιος θεωρείται ειδικός σε θέματα εικονικής και augmented πραγματικότητας. Ο διευθύνων σύμβουλος του facebook, Mark Zuckerberg, είχε ξανατονίσει στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, πως η εικονική πραγματικότητα δεν είναι κατάλληλη μόνο για βιντεοπαιχνίδια, αλλά και ως πλατφόρμα για μηνύματα και εφαρμογές υπολογιστών.

Η Google έχει δημιουργήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου ένα ξεχωριστό τμήμα για την εικονική πραγματικότητα. Την ηγεσία αυτού του τμήματος έχει αναθέσει στον Clay Bavour, ο οποίος σύμφωνα με το προφίλ του στο twitter αναλαμβάνει τη νέα θέση του αντιπροέδρου εικονικής πραγματικότητας. Ο ίδιος ήδη διαχειρίζεται μέχρι στιγμής τα χάρτινα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας από το 2014.


Ήδη από τον Μάιο του 2015 η wall street journal είχε αναφέρει πως η google αμέσως μετά την απορρόφηση του Oculus VR από το Facebook, θα έφτιαχνε μία ομάδα με σκοπό την εξέλιξη εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας για το android. Η Google θα διαθέσει δωρεάν το λειτουργικό σύστημα στους κατασκευαστές συσκευών εικονικής πραγματικότητας, όπως είχε συμβεί και με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του android.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου