21 Φεβρουαρίου 2016

Προς πρόωρες εκλογές οδεύει η Ουκρανία

από τη Deutsche Welle 

Δύο χρόνια μετά την άνοδο του Αρ. Γιατσένιουκ στην πρωθυπουργία, η Ουκρανία βρίσκεται και πάλι σε σημείο καμπής. Η αποχώρηση δύο κομμάτων από την κυβέρνηση δρομολογεί νέες εκλογές σε μια χώρα που ταλανίζεται από κρίσεις.

Ο Φεβρουάριος θα είναι για μια ακόμα φορά κρίσιμος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Μόλις πριν από δύο χρόνια ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο φέρελπις Αρσένι Γιατσένιουκ. Οι προσδοκίες όμως δεν ευοδώθηκαν, μιας και οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν και ο πόλεμος στο ανατολικό τμήμα της χώρας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η χώρα δείχνει να οδεύει προς την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων «Αυτοβοήθεια» και «Κόμμα της Πατρίδας». Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν κατορθώσει να βρει νέες συμμαχίες μέσα σε 30 μέρες, θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές.

Γιατσένιουκ και Ποροσέσκο μάχονται για την εξουσία 

H κυβερνητική κρίση κλιμακώθηκε ήδη την περασμένη Τρίτη όταν ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του Αρσένι Γιατσένιουκ. Προηγουμένως η βουλή έκρινε το έργο της κυβέρνησης «ανεπαρκές». Όμως ο πρωθυπουργός κατάφερε ανέλπιστα να ξεπεράσει τις συμπληγάδες της πρότασης μομφής που κατέθεσε το πολιτικό στρατόπεδο του Πέτρο Ποροσένκο.

Μέχρι πρόσφατα οι πιέσεις της Δύσης παρεμπόδιζαν μια ανοιχτή πολιτική σύγκρουση Γιατσένιουκ και Ποροσένκο. Όμως αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πολιτικοί παρατηρητές, όπως ο ουκρανός δημοσιογράφος Βίταλι Πορτνίκοφ θεωρεί ότι στόχος του προέδρου Ποροσένκο είναι να αποκτήσει έναν αφοσιωμένο πρωθυπουργό και να θέσει υπό τον έλεγχό του τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση όσο συνεχίζεται ο πόλεμος

Για τους ειδικούς και παρατηρητές πάντως ο μέχρι τώρα απολογισμός της διετούς παραμονής του Γιατσένιουκ στην πρωθυπουργία έχει θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση κατάφερε, όσο ήταν δυνατόν, να σταθεροποιήσει οικονομικά τη χώρα με τη βοήθεια της Δύσης κι ας έχει υποχωρήσει σημαντικά η ποιότητα ζωής στη χώρα. Τέλη της περασμένης χρονιάς ωστόσο ο πληθωρισμός έφθασε το 50% και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει από κοινού με την ΕΕ μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και Ένωσης. Θα περάσουν ωστόσο χρόνια μέχρις ότου οι πολίτες αρχίσουν να επωφελούνται από την θετική αυτή εξέλιξη.

Εκτός αυτού επίκειται η κατάργηση βίζας για τους Ουκρανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπως είχαν υποσχεθεί οι Γιατσένιουκ και Ποροσένκο. Όμως η διαδικασία κατάργησης προϋποθέτει την ψήφιση από το κοινοβούλιο των σχετικών νόμων, που καθυστερούν. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ωστόσο ότι όσο η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και ο πόλεμος κατά των φιλορώσων αυτονομιστών συνεχίζεται, η Ουκρανία θα βρίσκεται για πολλά ακόμα χρόνια σε καθεστώς κρίσης.

Ρόμαν Γκοτσαρένκο / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: http://dw.com/p/1Hym8


Σημειώνεται ότι μια εβδομάδα πριν ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κατηγόρησε τη Μόσχα και ζήτησε την εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ.
«Ο Πούτιν θέλει τον αφανισμό της Ουκρανίας ως ανεξαρτήτου κράτους», υποστήριξε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, τονίζοντας πως αυτό που ενδιαφέρει το ρώσο πρόεδρο δεν είναι μόνο τα προπύργια των αυτονομιστών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, αλλά «να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία». Ο Γιατσένιουκ ζήτσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εφαρμοσθεί το ειρηνευτικό σχέδιο για την χώρα του, καθώς όπως τόνισε πως η Ουκρανία δεν είναι τόσο ισχυρή για να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Ο ουκρανός πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν ενεργά και άμεσα στις συνομιλίες προκειμένου –όπως τόνισε- να διασφαλισθεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας του.

Πηγή: http://dw.com/p/1DBlq






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου