12 Οκτωβρίου 2016

Ένταση από την αναδρομική επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος στους δικαστικούς

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου για την επιστροφή του 25% του φόρου των δικαστικών, στο πλαίσιο της ίσης φορολογικής μεταχείρισής τους με τους βουλευτές, έρχεται να αυξήσει τις εντάσεις με επίκεντρο τον χώρο της Δικαιοσύνης. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση κρίνει ότι κάποιοι είναι "πιο ίσοι" από τους υπόλοιπους!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καλεί τις εφορίες να εφαρμόσουν απόφαση του μισθοδικείου και να επιστρέψουν το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας στους δικαστικούς, στο πλαίσιο της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών τους με αυτούς των βουλευτών που τυγχάνουν ανάλογης έκπτωσης.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1147/2016, η οποία εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου και έχει δημοσιευτεί από τις 3 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους. Η ρύθμιση αφορά τους δικαστικούς όλων των βαθμίδων καθώς και τους συνταξιούχους δικαστές. 

Και όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία όπου υπάρχουν ήδη αρκετά ανοιχτά μέτωπα με τους δικαστικούς (όπως η παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών παρά τη ρητή και σαφή συνταγματική απαγόρευση) και παράλληλα κρίνονται μείζονα θέματα (όπως η συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες). Έτσι η ρύθμιση για τη φορολογική αντιμετώπιση των δικαστικών αντιμετωπίστηκε ως μία ακόμη αφορμή για την άσκηση πολιτικής κριτικής περί προνομιακών σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και δικαστικής εξουσίας. 

Να θυμίσουμε ότι στελέχη της αντιπολίτευσης μίλησαν ακόμη και για συναλλαγή μεταξύ των δυο αυτών εξουσιών όταν ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνάντησή του με τους Βασιλική Θάνου (πρόεδρο του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας), τους υποσχέθηκε και τις «αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των δικαστικών λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

Και το αφελές ερώτημα: Ποιος θα κληθεί να καλύψει το νέο χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί στα δημόσια έσοδα, τόσο από την επιτροφή του φόρου εισοδήματος στους δικαστικούς, όσο και από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στους μισθούς των ανωτάτων δικαστικών; Μα φυσικά, όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι!

afirimeno.com
Με στοιχεία από 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου