17 Οκτωβρίου 2016

WikiLeaks: Οι 5 συμβουλές του Κλίντον στον Τσίπρα

Στα emails των WikiLeaks που διέρρευσαν αποτυπώνεται η αυξανόμενη αγωνία του Λευκού Οίκου για τους χειρισμούς Τσίπρα στις περυσινές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για την παραμονή ή μη της Ελλάδος στο ευρώ, κυρίως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015.
Οι διαρροές έγιναν από μία σειρά emails του Τζον Ποντέστα, Ελληνοαμερικανού συμβούλου του προέδρου Ομπάμα αλλά και δεξί χέρι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Ισως το πιο ενδιαφέρον email είναι στις 11 Ιουλίου 2015, που περιέχει σε περίληψη τις πέντε συμβουλές τις οποίες είχε ετοιμάσει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό. Αυτές, σύμφωνα με την Καθμερινή, είναι:
  • Ακόμα και αν οι εταίροι έχουν παράλογα αιτήματα ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ήρεμος.
  • Να υπογραμμίσει τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ για όλους.
  • Να τονίσει ότι η αναγνώριση μιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι σημαντική νίκη για την Ελλάδα και την ανάπτυξή της και θα έπρεπε να πάει πέρα από την παραδοχή που είχαν καταφέρει οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα.
  • Να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να δείξει ότι η Ελλάδα έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, και θα έπρεπε να κινηθεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα ψηφίζοντας βασικές μεταρρυθμίσεις από τη βουλή τις επόμενες μέρες.
  • Να θυμάται ότι η Μέρκελ αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολιτικούς περιορισμούς και ότι πρέπει να έχει δυνατή απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μεταρρυθμιστεί και να είναι ευέλικτη.

Η συζήτηση όπως προκύπτει από τα emails δεν έγινε μεταξύ του κ. Κλίντον και του κ. Τσίπρα αλλά ανάμεσα στους συνεργάτες τους. 


Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση: Wikileaks: Παρέμβαση Κλίντον προς Τσίπρα, για την υπογραφή του μνημονίου, είχε ζητήσει ο Λευκός Οίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου