12 Οκτωβρίου 2016

«Imagine»: 45 χρόνια από το πλέον διάσημο αντιπολεμικό τραγούδι του Τζον Λένον

«Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά» τραγουδούσε, πριν από 45 χρόνια, το πιο εκκεντρικό και διανοούμενο «Σκαθάρι», πρεσβεύοντας μία ιδέα που, σήμερα, φαντάζει ασυμβίβαστη με την οργισμένη και πολεμική ατμόσφαιρα που βιώνει ο πλανήτης.

Το τραγούδι, που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971, αποτελεί μέχρι σήμερα το απόλυτο αριστούργημα του Τζον Λένον, μεταξύ πλήθους επιτυχιών που έκανε με τους Beatles.

Ο ίδιος ο Λένον, αστειευόμενος, είχε πει ότι δεν είχε σκοπό να γράψει ένα αντιπολεμικό τραγούδι, αλλά είχε εμπνευσθεί από το «Μανιφέστο» του Καρλ Μαρξ, πιστεύοντας ότι, σύντομα, το τραγούδι αυτό θα περνούσε από την «πλήξη» στην απόλυτη δυσπιστία.


Όμως, οι απλοί στίχοι, σε συνδυασμό με τη μαγευτική μουσική του «Imagine», άγγιξαν τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενώ ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έφτασε να πει ότι «το τραγούδι αυτό απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό με τους εθνικούς ύμνους».

Η ιδέα του πασίγνωστου τραγουδιού δεν ήταν του ίδιου του Τζον Λένον, αλλά τη δανείστηκε από ένα ποίημα της συντρόφου του, Γιόκο Όνο, που συμπεριλαμβανόταν στην ποιητική της συλλογή, με τίτλο «Γκρέιπφρουτ».

John Lennon - Imagine - Lyrics

Το «Imagine» παρέμεινε για μήνες Νο1 στη λίστες επιτυχιών, εκφράζοντας τη λύπη του κόσμου για τα όσα δεινά επέφερε ο πόλεμος στο Βιετνάμ, που τερματίσθηκε το 1975.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τα πυρά ενός διαταραγμένου θαυμαστή του, του Μαρκ Τσάμπαν, οι Κουίν τραγουδούσαν το «Imagine», αποτείνοντας φόρο τιμής στον διάσημο δημιουργό του. 

Πηγές: naftemporiki.gr, youtube.com 

Σχετικές αναρτήσεις:
Τζον Λένον, η δολοφονία του στις 8 Δεκεμβρίου 1980
Κιθάρα του Τζον Λένον πωλήθηκε έναντι 2,41 εκατ. δολάρια!
Η 35η επέτειος της δολοφονίας του John Lennon - 35. Todestag von John Lennon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου