26 Οκτωβρίου 2016

Πιο αισιόδοξοι οι ξένοι για το χρέος στην Κύπρο

Καλύτερες επιδόσεις για το δημόσιο χρέος ακόμη και από την κυβέρνηση, προβλέπουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, δίνοντας όμως έμφαση στην εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο". Περισσότερο αισιόδοξος είναι ο οίκος Standard and Poor’s και στη συνέχεια ο Fitch, ενώ οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης φέρνουν πιο κοντά την έξοδο της Κύπρου από τα «σκουπίδια» (Junk).

Η αναβάθμιση του οίκου Fitch φέρνει την Κύπρο τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, έναντι δύο βαθμίδων που είναι από τους Standard and Poor’s και τεσσάρων βαθμίδων από τους Moody’s. 

Οι Standard and Poor’s εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2019 το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 88,4% του ΑΕΠ από 108% που είναι σήμερα. Για το 2017, ο S&P εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 95,8% του ΑΕΠ από 99,1% το 2016 και το 2018 θα μειωθεί περαιτέρω στο 92%.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί φέτος στο 108,3% του ΑΕΠ και το 2017 στο 101,7%. Για το 2018 και 2019 προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 97,8% και 90,5%, αντίστοιχα. 

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε μόλις πάνω από 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 από 108,9% το 2015.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσδοκά ότι το 2017 η Κύπρος θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που έχασε τον Ιούνιο του 2012, ώστε να επωφεληθεί τον φθηνό δανεισμό που προκύπτει με τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα διάσωσης και η πιστοληπτική της αξιολόγηση είναι χαμηλότερη από τη βαθμίδα ΒΒΒ- που είναι η χαμηλότερη αποδεκτή βαθμολογία για τους τίτλους που αγοράζει η Φρανκφούρτη. Κλειδί για την περαιτέρω πορεία των διαβαθμίσεων είναι οι τράπεζες που θα πρέπει να πείσουν ότι μειώνουν αποτελεσματικά τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς τους.

O οίκος Standard & Poor’s σχετικά με τα πιστωτικά ιδρύματα αναφέρει ότι μειώνονται οι ανησυχίες για την ποιότητα ενεργητικού, αν και ο οίκος εξακολουθεί να βλέπει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ως κύριο κίνδυνο. Ο οίκος Fitch σημειώνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ουσιαστικά αδύναμα και αποτελούν συνεχή κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για το δημόσιο χρέος, δείχνουν μια μικρή αποκλιμάκωση τρίμηνο με τρίμηνο, αλλά η Κύπρος εξακολουθεί να έχει το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το χρέος διαμορφώθηκε στα €19,044 δισ. ή 109% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχωρώντας κατά -0,3 μονάδες. Βασικά συστατικά του αποτελούν τα χρεόγραφα κατά 33,7 ποσοστιαίες μονάδες και τα δάνεια κατά 75,2 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στο 91,2%, έναντι 91,3% το πρώτο τρίμηνο του 2016 και 92,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2015. 
Στην ΕΕ το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 84,3% του ΑΕΠ από 84,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 87,5% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει η Ελλάδα (179,2%), η Ιταλία (135,5%) και η Πορτογαλία (131,7%). 

Μπορεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα να έχει σταθεροποιηθεί αλλά, όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος" κάθε χρόνο τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να θωρακίζονται με εποπτικά κεφάλαια και έξτρα αναχώματα. Το ίδιο ισχύει και στο δημοσιονομικό σκέλος όπου πρέπει να υπάρχουν οι εφεδρείες που δεν θα εξαντλούνται σε προσλήψεις και σε κοντόφθαλμες οικονομικές προσεγγίσεις. Χωρίς τις πολιτικές δυνάμεις ή τους ανεξάρτητους θεσμούς που θα σπρώχνουν προς την κατεύθυνση της πειθαρχίας υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο χρέος. 

Πηγή: www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου