19 Οκτωβρίου 2016

Μπουτάρης: «Φυτεύουμε αμπέλια για τα παιδιά μας»

«Να παράγεις, να φτιάχνεις κρασί είναι μια καταπληκτική δουλειά. Είναι και τυραννία, αλλά πρέπει να πούμε ότι έχεις ελευθερία, είσαι αφεντικό του εαυτού, αν δεν θέλεις το πρωί να πας για δουλειά, δεν πας, και αν θέλεις πάνω στο τρακτέρ μπορείς να σφυρίζεις ή να τραγουδάς. Και όπως μου είπε κι ένας συνάδελφος σε μια έκθεση στο Σικάγο, “αν πουλήσουμε κρασιά θα περάσουμε καλά. Αν δεν πουλήσουμε, τότε θα τα πιούμε και πάλι θα περάσουμε καλά”»*. Λόγια του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, αλλά πάντα οινοποιού,
Γιάννη Μπουτάρη, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού στη Σαντορίνη (IMIC 2016). 

Η πρώτη «Σαντορίνη Μπουτάρη» που βγήκε στην αγορά ήταν εσοδείας 1987 και δύο χρόνια αργότερα, το 1989, λειτούργησε το οινοποιείο της εταιρείας Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι. Το πρώτο σύγχρονο αλλά και επισκέψιμο οινοποιείο στο νησί. Και έτσι, το Ασύρτικο από ένα κρασί για παρέα τις χειμωνιάτικες νύχτες στο νησί, έμελλε να εξελιχθεί σε πρεσβευτή της Ελλάδας και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. 

Ο Γιάννης Μπουτάρης με το δήμαρχο Σαντορίνης 

Παίρνοντας τον λόγο στο 1ο συνέδριο για τον οινοτουρισμό, ο τιμώμενος οινοποιός, Γιάννης Μπουτάρης, προσπάθησε να δείξει τον δρόμο που ο ίδιος ακολουθεί. «Το κρασί πρέπει να γίνει κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων όχι μόνο των αμπελουργών ή των οινοποιών. Η δουλειά η δική μας δεν είναι να φάμε ο ένας το ψωμί του άλλου, αλλά να φροντίσουμε να μεγαλώσει η πίτα. Τότε θα φάμε όλοι και θα φάμε καλύτερα» είπε.

«Είμαι ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά», παραδέχτηκε. «Θα σας πω κάτι για τον οινοτουρισμό. Το κρασί είναι art de vivre, είναι στοιχείο καλοπέρασης, όποιος έρχεται στο οινοποιείο ενδιαφέρεται να περάσει καλά, να ακούσει μια ιστορία να ζήσει μια εμπειρία, όχι μόνο να πιει καλό κρασί. Εδώ η Αυστρία έχει καταφέρει να έχει στην κοιλάδα του Ρήνου 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από τον οινοτουρισμό».

Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε να κατέβει από το βήμα, όμως κοντοστάθηκε. «Θα σας πω και ένα τελευταίο και σχεδόν τελειώνω. Χρειάζεται υπομονή, να θυμάστε: φυτεύουμε αμπέλια για τα παιδιά μας», είπε. 


Ο Γιάννης Μπουτάρης τιμήθηκε από το Δήμο Θήρας, στο 1ο Συνέδριο Οινοτουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη από 14-16 Οκτωβρίου, για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη και ανάδειξη του Σαντορινιού αμπελώνα. Στο τέλος της πρώτης μέρας του συνεδρίου ο Γιάννης Μπουτάρης, επίτιμος πρόεδρος του συενδρίου, τιμήθηκε τόσο από το Δήμαρχο Θήρας κ. Νίκο Ζώρζο όσο και από την ΕΔΟΑΟ και τον πρόεδρο της κ. Γιάννη Βογιατζή για τη συνολική προσφορά του στον χώρο του κρασιού**.

Στόχος του Συνεδρίου IMIC 2016 ήταν η καταγραφή των σύγχρονων ερευνητικών τάσεων σε διεθνές επίπεδο, η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων ιδεών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Επίσης η ενημέρωση, σε όσους συμμετείχαν, σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την οινοτουριστική ανάπτυξη, αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ επιστημόνων, επαγγελματιών και φορέων πολιτικής***.

Πηγές:
* www.kathimerini.gr
** cyclades24.gr
*** imic2016.conferences.gr

1 σχόλιο:

  1. Έμπειρος και πετυχημένος οινοπαραγωγός ο Μπουτάρης και τα λέει ωραία! Καλό είναι και να τον ακούνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή