31 Οκτωβρίου 2016

Για τον φονικό εμπρησμό της Marfin αθώοι οι κατηγορούμενοι

Ομόφωνα αθώοι, με ανάλογη απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, οι δύο κατηγορούμενοι για τις εμπρηστικές επιθέσεις στην Τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ, που κόστισε τη ζωή τριών υπαλλήλων, καθώς και στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στις 5 Μαίου 2010, κατά την διάρκεια του ογκώδους συλλαλητηρίου κατά του πρώτου μνημονίου.

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως έδρας, που ζήτησε απαλλαγή ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής, τόσο του Θοδωρή Σίψα, που βρέθηκε αντιμέτωπος για τον φονικό εμπρησμό της Τράπεζας, όσο και του Παύλου Αντρέεβ, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος για την επίθεση με μολότωφ στον ΙΑΝΟ, εξέδωσε το απόγευμα ομόφωνη αθωωτική απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους.


Και οι δύο κατηγορούμενοι, από την πρώτη στιγμή που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι για τα δύο περιστατικά, περίπου ένα χρόνο μετά, αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε σχέση με όσα τους αποδίδονται στην δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους και η οποία ουσιαστικά σχηματίστηκε με αφορμή ανώνυμη επιστολή που είχε φτάσει στην Ασφάλεια.


Με την απόφασή του, το δικαστήριο κρίνει ουσιαστικά πως οι υπαίτιοι για τον φρικτό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, που κάηκαν μέσα στα γραφεία της ΜΑΡΦΙΝ στην Σταδίου, έξι χρόνια μετά παραμένουν ασύλληπτοι.


Στις απολογίες τους σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν και πάλι κάθε σχέση τους με τα δύο περιστατικά που είχαν εκδηλωθεί σχεδόν ταυτόχρονα γύρω στις δύο το μεσημέρι της ημέρας του ογκώδους συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ο 34χρονος Θοδωρής Σίψας, διανομέας τροφίμων, που απολογήθηκε δείχνοντας μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, δήλωσε στους δικαστές πως όταν έμαθε για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει «ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Σκεφτόμουν πως εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα». Απευθυνόμενος προς τους δικαστές και ενόρκους είπε: «Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην Τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό που κατηγορούμαι».

Όπως ανέφερε ο 
Θ. Σίψας, υπήρχε ένας τεράστιος όγκος κόσμου στον δρόμο: «Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην Τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο και άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Σκέφτηκα να βοηθήσω. Και τότε, επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ, κατέβηκα και προχώρησα προς το Σύνταγμα. Δεν είχα αντιληφθεί εκείνη την στιγμή πως κινδύνευε η ζωή των υπαλλήλων…»

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, 
Παύλος Αντρέεβ, στην απολογία του επανέλαβε πως δεν ήταν καν στο συλλαλητήριο εκείνη την ημέρα. «Δεν ήμουν καν στην πορεία. Δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα» είπε. Ο ηλεκτρολόγος Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, τόνισε επίσης, πως δεν ανήκει σε κανέναν χώρο και πως δεν γνωρίζει πώς έφθασε σε αυτόν η Αστυνομία. Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος είπε: «Εκφράζω συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Θα ήθελα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι». 

Γεγονός όμως είναι ότι κάποιοι έκαψαν ζωντανούς τρεις νέους ανθρώπους, εκ των οποίων η μια ήταν έγκυος. Γεγονός επίσης είναι ότι οι υπαίτιοι για τον φρικτό τους θάνατο, έξι χρόνια μετά, παραμένουν ασύλληπτοι... με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης στη χώρα μας. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 31.10.2016 

Σχετικές αναρτήσεις:
Δίκη Marfin: Απ' έξω φώναζαν «κάψτε τους»
Πέντε χρόνια από την τραγωδία της Marfin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου