21 Οκτωβρίου 2016

Γκρεμίζεται το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο!

Οργισμένη, ανοικτή επιστολή Ελλήνων του Μονάχου

Αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό του Μονάχου χαρακτηρίζουν οι εκεί Ελληνες τη 19η Οκτωβρίου 2016. Προχθές ελήφθη –με ψήφους 78 υπέρ και 2 κατά– η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Δήμου Μονάχου υπέρ του γκρεμίσματος του ελληνικού σχολείου, όνειρο δεκαετιών του ελληνισμού στο Μόναχο.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001, όταν ο δήμος παραχώρησε στην ελληνική κυβέρνηση οικόπεδο στο Μόναχο για να χτισθεί σχολείο για τα Ελληνόπουλα της Βαυαρίας. Βασικός όρος της παραχώρησης, οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός προθεσμίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Στις 20 Ιουλίου 2016, και έπειτα από 15 χρόνια παρατάσεων στην αρχική προθεσμία, «το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παράσχει περαιτέρω παράταση και να αξιοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου στην οδό Hachinger-Bach-Strasse 14a», όπως ανέφερε σε επιστολή του ο αντιδήμαρχος του Μονάχου Josef Schmid.

Προχθές, ήλθε η απόφαση για το γκρέμισμα του σκελετού του σχολείου, που είχε κατασκευαστεί αλλά ποτέ δεν προχώρησε. Ετσι, σε μια οξύτατη ανοιχτή επιστολή η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ Μονάχου λέει: 

«Ανίκανοι εκπρόσωποι όσων κυβέρνησαν από το 2001 μέχρι σήμερα, καταφέρατε με την προμελετημένη απόφασή σας να χάσουμε μετά από τόσες θυσίες, αγώνες και αγιασμούς με κορδέλες, το όνειρό μας. Η Ελληνική Κοινότητα σας καταγγέλλει ανοιχτά στον ελληνικό λαό και καλεί την επίσης ανίκανη σημερινή κυβέρνηση αν έχει το θάρρος να αναλάβει να ξεσκεπάσει τους υπευθύνους για το αποτέλεσμα. Καλούμε επίσης την δικαστική εξουσία να ρίξει φως στην υπόθεση». 
Και κατόπιν θέτει στο υπ. Παιδείας (υπεύθυνος για τον απόδημο ελληνισμό είναι ο υφυπουργός Θεοδόσιος Πελεγρίνης) μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα: 
«Γιατί η νέα πρόταση από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016, που κατατέθηκε μετά βαΐων και κλάδων, τελικά ήταν χωρίς αντίκρισμα; Οι πληροφορίες μας –που δυστυχώς συνεχώς επιβεβαιώνονται– λένε ότι καμία απολύτως παρέμβαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο δεν έγινε στους Γερμανούς. Μόνο κάποιος γραμματέας πήρε τηλέφωνο. Τελικά άλλη μία “σκληρή διαπραγμάτευση”;».

Όσον αφορά τους έλληνες πολιτικούς, τα συνήθη: Αντί να αναλάβουν έστω το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, προσπαθούν να ρίξουν το σύνολο των ευθυνών ο ένας στον άλλο!

Οι υπεύθυνοι Παιδείας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Απόδημου Ελληνισμού Αναστάσιος Δημοσχάκης της Ν.Δ. δήλωσαν ότι «παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για τη δυσμενή τροπή της εθνικής υπόθεσης, ο κ. Φίλης και ο κ. Πελεγρίνης “αγρόν ηγόραζαν”. Αναλίσκονται σε καθησυχαστικές δηλώσεις και σε κριτική για λάθη του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Πότε έως τώρα δεν μίλησα για τις ευθύνες των προηγούμενων. Το κάνω τώρα γιατί προκαλούμαι. Επί 15 χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία των Βαυαρών λόγω της αβελτηρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε τις εργασίες, ωστόσο δεν καταφέραμε να αναστρέψουν το κλίμα αναξιοπιστίας που μας κληροδότησαν. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα για το θέμα». 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου