25 Οκτωβρίου 2016

Το βυθισμένο σκαρί του «Αντωνία» στη θάλασσα της Αίγινας

«Η λάντζα κάθεται στον βυθό, σα να ταξιδεύει. Λείπουν η γέφυρα, τα σκέπαστρα και τα καθίσματα. Πρόλαβα να δω ένα τσάκισμα στη δεξιά πλευρά, από τη μέση και πρύμνα» είχε δηλώσει στην «Καθημερινή» ο επαγγελματίας δύτης Νεκτάριος Μαλτέζος, δύο ημέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα της 16ης Αυγούστου στην Αίγινα από τη σύγκρουση ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος. 

Σήμερα η «Καθημερινή» παρουσιάζει για πρώτη φορά οπτικό υλικό από το βυθισμένο σκαρί του «Αντωνία». Στις εικόνες, που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών, φαίνονται καθαρά τα σημάδια της σύγκρουσης. 


Το τουριστικό σκάφος εμφανίζει ένα μεγάλο τσάκισμα στη μέση της δεξιάς πλευράς του, εκεί όπου το εμβόλισε το ταχύπλοο «Ντουέντε» και στη συνέχεια πέρασε από πάνω του. Λιγότερα από οκτώ καθίσματα –παραμορφωμένα από το δυστύχημα– έχουν παραμείνει στη θέση τους, ενώ άλλα διαλύθηκαν ολοσχερώς. Πουθενά δεν διακρίνεται η θέση του καπετάνιου. Η γέφυρα σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί και είναι πλέον ορατή η μηχανή του σκάφους. 


Τέσσερις άνθρωποι που επέβαιναν στο «Αντωνία» σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι 5 ετών με τον πατέρα του, καθώς και ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους. Κάποιοι εκ των διασωθέντων νοσηλεύθηκαν με βαριά τραύματα σε νοσοκομεία, όπως μία 29χρονη με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης που χειρουργήθηκε στο ΚΑΤ.

Δύο μήνες μετά, το «Αντωνία» παραμένει βυθισμένο σε βάθος 31,5 μέτρων, στο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Πέρδικας Αίγινας και νήσου Μονής.

Δεν αποκλείεται μελλοντικά, εφόσον καταστεί τεχνικά εφικτό, να πραγματοποιηθεί ανέλκυση του ναυαγίου για περαιτέρω έρευνες.

Το «Ντουέντε», το σκάφος που βύθισε το «Αντωνία», παραμένει καθηλωμένο στην Αίγινα. Σύμφωνα με έρευνα δικηγόρων της ασφαλιστικής εταιρείας έχουν καταγραφεί εμφανή χτυπήματα στη δελφινιέρα της πλώρης του, όπου στηρίζεται η άγκυρα, καθώς και βαθιές εκδορές και διαμπερή ρήγματα υπέρ και υπό την ίσαλο γραμμή. Παρά τα όσα είχαν κυκλοφορήσει αρχικά στον Τύπο, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας εκτός από αποτυπώματα (στα χειριστήρια των μηχανών) ταυτοποιήθηκαν τελικώς και δείγματα DNA του Θρασύβουλου Λυκουρέζου στο σκάφος. 

Πηγή: Κείμενο (απόσπασμα δημοσιεύματος στις 25.10.2016) και φωτογραφίες: kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Τραγωδία με 4 νεκρούς στην Αίγινα από σύγκρουση σκαφών
Αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης από τον χειριστή του ταχύπλοου στο δυστύχημα της Αίγινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου