30 Οκτωβρίου 2016

Der Spiegel: Αλ. Τσίπρας, «Προδότης ή τραγικός ήρωας;»

Αναλύσεις για τη διακυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας μοιραίας πολιτικής χωρίς ανάπτυξη, στα φύλλα του γερμανικού τύπου το σαββατοκύριακο. Μεταξύ αυτών και του περιοδικού Der Spiegel. Από τη Deutsche Welle:

Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα το περιοδικό Der Spiegel αναζητά στο καινούργιο τεύχος του ερμηνείες για την απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα που πριν από σχεδόν δύο χρόνια ήταν ακόμα ένα είδος λαϊκού ήρωα. Υποσχόταν τότε να απαλύνει τα βάσανα των πολλών .

Στο μεταξύ η αγάπη των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε οργή, όπως πιστοποιούν περίτρανα οι διαμαρτυρίες και οι δημοσκοπήσεις. Τί είναι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, «προδότης ή τραγικός ήρωας , δέσμιος ενός κυβερνητικού προγράμματος που υπαγόρευσαν οι πιστωτές;» Το γερμανικό περιοδικό δεν δίνει οριστική απάντηση.

«Στο διάστημα που κυβερνά ο Τσίπρας αθέτησε τις περισσότερες από τις αρχικές υποσχέσεις του. Το καλοκαίρι του 2015 αποδέχθηκε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας των πιστωτών, παίρνει δις ευρώ, αλλά η χώρα του πρέπει να σφίξει το ζωνάρι. Αυξάνει λοιπόν τους φόρους, μειώνει τις συντάξεις, πουλά αεροδρόμια και λιμάνια. Η ελληνική οικονομία ωστόσο παραμένει σε κατάσταση εξουθένωσης, το ποσοστό ανεργίας στο 24%, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες περικοπές».

Μεταμορφώσεις και αντιφάσεις. «Ό,τι και να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, κανείς δεν μένει ικανοποιημένος. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι αγκομαχούν με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις, στο εξωτερικό παραπονούνται, επειδή αυτές ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις δεν φέρνουν άμεσα αποτελέσματα».

«Η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι επενδύσεις. Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία ήθελε να σταματήσει όλα τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Και τώρα που ο ίδιος μεταμορφώθηκε ψάχνει επενδυτές, μόνο που αρκετοί υπουργοί του εξακολουθούν να ανθίστανται στις ιδιωτικοποιήσεις». 

Πηγή: http://dw.com/p/2RrJS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου