27 Οκτωβρίου 2016

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκόσμιο φαινόμενο ρατσισμού

Ο παγκόσμιος οργανισμός συγκάλεσε μία μεγάλη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό πρόβλημα και ενέκρινε τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης». Αυτή θα πρέπει να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς το αυξανόμενο μίσος προκαλεί ανησυχίες.

«Σε πολλές χώρες υπερισχύουν οι φανατικοί και οι οχλαγωγοί έναντι των υποστηρικτών των ηθικών αξιών», εξηγεί ο ανώτατος επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Said Raad al-Hussein, στην πρώτη έκτακτη ολομέλεια για τη μετανάστευση στη Νέα Υόρκη. Οι ξενοφοβικοί ζηλωτές θέλουν «να ανέλθουν στην εξουσία, διαδίδοντας προκαταλήψεις και ψεύτικα γεγονότα, εις βάρος των ασθενέστερων».

Ο λόγος για αυτή τη μερική «ηθική κατάρρευση», είναι μία «Επιδημία απώλειας μνήμης», κατηγορεί ο ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πολλοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει τους δύο παγκοσμίους πολέμους και το τι συμβαίνει, όταν κανείς αναζωπυρώνει το φόβο και την οργή μέσα από μισές αλήθειες και προφανή ψεύδη. Τότε χτίζεται ένα πέπλο του μίσους». Ο ανώτατος επίτροπος του ΟΗΕ σύγκρινε την κατάσταση σε πολλές χώρες με την απασφάλιση μιας χειροβομβίδας: «Αφαιρούν την ασφάλεια και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Και το ραντεβού της ανθρωπότητας με τον ‘Δαίμονα της παγκόσμιας ιστορίας’ μας κλείνει και πάλι το μάτι».

Στη συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχαν υψηλά ιστάμενοι, εγκρίθηκε μια «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης» για την καλύτερη αντιμετώπιση της μετανάστευσης. 


Οι 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν στο έγγραφο αυτό σε κοινές αρχές για τη μεταχείριση των μεταναστών. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να οργανωθούν καλύτερα τα μεταναστευτικά ρεύματα, να προστατευθούν καλύτερα τα δικαιώματα των μεταναστών και να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους μέσω μόρφωσης και εργασίας. 

Η διακήρυξη θα είναι η απαρχή μίας διαδικασίας μελλοντικών συναντήσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μία παγκόσμα συμφωνία για το μεταναστευτικό πρόβλημα το 2018.

Πηγή: ellinogermaniko.com

Διαβάστε το και στα γερμανικά στο: UN warnen vor weltweitem Rassismus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου