20 Οκτωβρίου 2016

Μυτιληναίος: Κίνδυνος εξαγοράς των ελληνικών επιχειρήσεων

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση της χώρας, την πορεία της οποίας συνέδεσε με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, με τη ρύθμιση για το χρέος και την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Παράλληλα τόνισε πως εάν δεν αλλάξει κάτι υπάρχει κίνδυνος εξαγοράς των ελληνικών επιχειρήσεων απο ξένους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε τα εξής: 

«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμη». Χαρακτήρισε κομβική την απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και στην αγορά ομολόγων και τόνισε ότι «εάν συμβεί αυτό, μια επιχείρηση σαν τον όμιλο Μυτιληναίου θα μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο 2% και τότε θα μπορούμε να λογαριαστούμε με τους ανταγωνιστές μας». 

Οσο τα επιτόκια παραμένουν εκεί που είναι, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, τόνισε και έφερε ως παράδειγμα των δυσκολιών και επιπτώσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις την εξαγορά της εταιρείας Γιούλα Α.Ε. «Αυτό που συνέβη ήταν κάτι το συγκλονιστικό, μια εταιρεία που δεν είχε άλλα προβλήματα πλην του υψηλού δανεισμού εξαγοράστηκε από μια εταιρεία που δανείζεται με επιτόκιο 1%», είπε και συμπλήρωσε ότι «εάν δεν αλλάξει αυτό, αυτό θα συμβεί με όλες τις επιχειρήσεις. Θα τις εξαγοράσουν όλες και θα αποπληρώνουν την εξαγορά με επιτόκια 0,25%». 

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα με ουσία αλλά και ψυχολογία και έκανε λόγο για αναδιάρθρωση και αποπληρωμή κυρίως από την αύξηση του ΑΕΠ, εκτιμώντας ως εφικτή την πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, κάτι που, όπως είπε, θα αλλάξει πλήρως τη συζήτηση. Αναγνώρισε στην κυβέρνηση «στροφή στον ρεαλισμό» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να φύγεις από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσεις τρέχοντας». 

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος προανήγγειλε την αλλαγή της δομής της εταιρείας συμμετοχών, αναγνωρίζοντας ότι «η σημερινή δομή έχει κλείσει τον κύκλο της», και εστίασε στη δυναμική της «Αλουμίνιον» μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος εξοικονόμησης και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου όπου δραστηριοποιούνται οι δύο θυγατρικές του, Protergia και M+M. Προέβλεψε ρεκόρ για τις δραστηριότητες του αλουμινίου και της ενέργειας το 2017 και εκτίμησε ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσει σιγά σιγά και η ΜΕΤΚΑ, η οποία βρίσκεται σε φάση ανασχηματισμού. 

Πηγή: kathimerini.gr 19.10.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου