22 Οκτωβρίου 2016

Bild: Και νέα απόρριψη από τη Μέρκελ

Δυο προκλητικά άρθρα της λαϊκίστικης γερμανικής εφημερίδας Bild σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Στο γνώριμο ύφος της, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Bild γράφει τα εξής: 

Bild: Και νέα απόρριψη από τη Μέρκελ
(Παρασκευή: 21.10.2016)

Στα όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και της γερμανίδας καγκελαρίου αναφέρεται και η Bild, η οποία και σε συνέχεια του χθεσινού προκλητικού της άρθρου, γράφει στο γνώριμο ύφος της: «Το προσπάθησε, και πάλι. Και έφαγε χυλόπιτα, και πάλι!». Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα, στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας «προσπάθησε απεγνωσμένα να αποσπάσει από την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μια δέσμευση για κούρεμα του χρέους. (…) Εντούτοις και σύμφωνα με πληροφορίες των αντιπροσωπειών, η Μέρκελ παρέπεμψε στο αρμόδιο όργανο των χωρών της ευρωζώνης, το Eurogroup. Ο στόχος του Τσίπρα: ένα κούρεμα χρέους για τη χρεοκοπημένη του χώρα. Για τη Μέρκελ όμως το αίτημα αυτό έρχεται σε κακή στιγμή», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας στο ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους Μέρκελ και Σόιμπλε. 

Πηγή: http://dw.com/p/2RXif

Bild: «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη»
(Πέμπτη: 20.10.2016)

Στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρεται σε άρθρο της η εφημερίδα Bild με τον προκλητικό τίτλο «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Στόχος του Α. Τσίπρα είναι ένα κούρεμα για την χρεοκοπημένη του χώρα. Για την Α. Μέρκελ, το αίτημα έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα χάνονταν γερμανικά κεφάλαια. Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται μέσα στο κόμμα τους με την πλάτη στον τοίχο, επειδή το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφανθεί αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν ωστόσο προϋπόθεση για το πράσινο φως της γερμανικής βουλής στο τρίτο πακέτο στήριξης. Θα πρέπει τώρα η Α. Μέρκελ να αποφασίσει μεταξύ ενός κουρέματος ή μιας άρνησης του ΔΝΤ να συμμετάσχει;

Ο λόγος για το αίτημα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι βρίσκεται, για μια ακόμα φορά, υπό πίεση και θέλει ή πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Πολίτες και συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί κατά του νόμου που προβλέπει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Για μια ακόμα φορά εντείνονται οι φήμες για πρόωρες εκλογές το 2017. Για τον έλληνα πρωθυπουργό τα περιθώρια στενεύουν και πάλι. Η συνάντηση με την Μέρκελ έρχεται για εκείνον στην πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή.

Τον Αλ. Τσίπρα στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το περιβάλλον του έλληνα πρωθυπουργού ο Μπάρακ Ομπάμα τού υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους. Ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί μέσα Νοεμβρίου την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο λόγω γεωγραφικής εγγύτητας στην Μέση Ανατολή. (…) Φήμες θέλουν την Αθήνα να αισιοδοξεί για ένα θετικό μήνυμα από την Α. Μέρκελ, και επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αλλά και λόγω των γεμάτων προσφυγικών καταυλισμών. Το Βερολίνο διαμηνύει ωστόσο: υπομονή, το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Που σημαίνει, καθυστερούμε το ζήτημα από τη στιγμή που δεν μας βολεύει».

Πηγή: http://dw.com/p/2RVLS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου