17 Οκτωβρίου 2016

Η Βίλα Αμαλία έγινε σχολείο!

Η Βίλα Αμαλία, όπως είχαν ονομάσει το κτίριο, στην οδό Χέυδεν και Αχαρνών, οι επί 25ετία καταληψίες του, πέρασε σε νέα εποχή, έγινε σχολείο «φιλοδοξώντας» να αλλάξει την περιοχή.

«Ενα σχολείο αποτελεί πόλο έλξης. Πόσο μάλλον αυτό το αληθινό κόσμημα, που προσφέρει ευκαιρία για ανάταξη της περιοχής. Η πλατεία Βικτωρίας έχει υποστεί από πέρυσι το καλοκαίρι ένα πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα» τονίζει στην «Καθημερινή» η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου.

«Σήμερα φιλοξενείται εδώ το 67ο Λύκειο Αθηνών. Μετονομάστηκε σε Λύκειο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” προς τιμήν του σκηνοθέτη που υπήρξε απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου Αρρένων (που παλαιότερα στεγαζόταν εκεί). Και δεν ήταν ο μόνος. Από αυτές τις αίθουσες έχουν περάσει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο πανεπιστημιακός Χρήστος Γιανναράς και τόσοι άλλοι» αναφέρει η διευθύντριά του κ. Πυρρή. 


Το σχολείο μπορεί να φιλοξενήσει έως 180 μαθητές, διαθέτει δέκα αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσες εκδηλώσεων και αρχείου, ενώ τα πολυτελή εργαστήρια, οι σκάλες, οι τοίχοι, οι κουπαστές, τα κουφώματα, –όλα σε μίνιμαλ αισθητική– δένουν αρμονικά με ιστορικά στοιχεία του κτιρίου. 


Στην πραγματικότητα το νέο σχολείο στεγάζεται σε δύο κτίρια: τις οικίες των οικογενειών Ράλλη και Αργυροπούλου που μοιράζονται κοινή αυλή. Ολο το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησίας Μιχάλη Ράλλη. Στο κίτρινο έμενε αρχικά η οικογένεια και το λευκό κτίριο χτίστηκε για την κόρη, Χαρίκλεια, όταν παντρεύτηκε τον ναύαρχο και πρέσβη Περικλή Αργυρόπουλο. Εχουμε δύο κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα, με πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία.

Από το 1930 στην οικία Αργυρόπουλου εγκαταστάθηκε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Στα χρόνια της κατοχής το κτίριο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Στη συνέχεια 
το σχολείο στεγάστηκε στα δυο κτίρια της Χέυδεν και Αχαρνών, μέχρι και τη σχολική χρονιά 1973-1974, οπότε και μεταφέρθηκε. Το κτίριο έμενε κενό μέχρι και τις 2 Μαρτίου του 1990, οπότε και καταλήφθηκε. 

Χρειάστηκαν δύο αστυνομικές επιχειρήσεις, με διαφορά 20 ημερών, για να εκκενωθεί το κτίριο από τους καταληψίες τον Ιανουάριο του 2013. Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν το 2014. Και σήμερα στεγάζει το το 67ο Λύκειο Αθηνών.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, coolhome.gr, news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου