24 Οκτωβρίου 2016

'Ερευνα Prorata: Παγίωση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ

Βουβή, αλλά μάλλον οριστική αποχώρηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, παγίωση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. αλλά και μαζική έξοδο των ψηφοφόρων (έμμεσα ή άμεσα) από την εκλογική διαδικασία καταγράφει ο «Σφυγμός» του Οκτωβρίου, η δεύτερη μηνιαία έρευνα της Prorata, σε δείγμα 1000 ατόμων, για λογαριασμό της «Εφημερίδας Συντακτών». 

Αναλυτικότερα η δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων (με πιθανότητα επιλογής ίση ή μεγαλύτερη του 50%)* στο σύνολο των ερωτηθέντων καταγράφεται ως εξής (στην παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του Σεπτεμβρίου): ΣΥΡΙΖΑ 17% (18%), Ν.Δ. 28% (26%), ΚΚΕ 13% (11%), Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 10% (12%), Ποτάμι 9% (9%), Χρυσή Αυγή 8% (9%), Ενωση Κεντρώων 7% (8%), Πλεύση Ελευθερίας 6% (5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ 5% (4%), Λαϊκή Ενότητα 5% (5%), Ανεξάρτητοι Ελληνες 3% (4%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 25% και τα Λευκά/Ακυρα στο 22%. 


Αξιοπρόσεκτο στην έρευνα είναι και το συναίσθημα που νιώθουν οι ψηφοφόροι αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν: υπερβολικό και μεγάλο φόβο αισθάνεται το 59% των ερωτηθέντων.

Υπερβολικό και μεγάλο θυμό το 77% των ερωτηθέντων, ελπίδα αισθάνονται ελάχιστοι. Συγκεκριμένα: υπερβολική και μεγάλη ελπίδα αισθάνεται το 10%, ενώ το 51% των ερωτηθέντων δεν νιώθει καθόλου ελπίδα και το 25% έχει αυτό το συναίσθημα σε μικρό βαθμό.

* Διευκρίνιση για τη διαφορά πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής:
Η Prorata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για ΚΑΘΕΝΑ κόμμα και στη συνέχεια υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής αποτυπώνει τα κατώτερα και τα ανώτερα πιθανά εκλογικά ποσοστά κάθε κόμματος κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή. Για τον λόγο αυτό, μικρότερα κόμματα καταγράφουν πιο υψηλά από τα συνήθη ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνουν τη συμπάθεια περισσότερων ερωτωμένων από αυτούς που τελικά τα επιλέγουν στην κάλπη.

Πηγή: www.efsyn.gr 24.10.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου