28 Οκτωβρίου 2016

Οι ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου

από τη Deutsche Welle

Long Room του Δουβλίνου
Το εντυπωσιακό διώροφο Long Room του Δουβλίνου έχει 64 μέτρα μήκος και 12 μέτρα πλάτος. Αποτελεί τμήμα της παλιάς βιβλιοθήκης του Trinitiy College.
Στην αρχή ο χώρος ήταν λιγότερο εντυπωσιακός αφού είχε μια γύψινη οροφή σε πολύ χαμηλό ύψος. Το 1858 οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να την απομακρύνουν, προσδίδοντας στο χώρο μια ανυπέρβλητη πολυτέλεια.

Ξαναγεννημένη από τις στάχτες
H περίφημη βιβλιοθήκη της Βαϊμάρης Άννα-Αμαλία έχει πάρει το όνομά της από την δούκισσα Άννα Αμαλία, η οποία τον 19ο αιώνα ήταν μεγάλη προστάτιδα των τεχνών. Μέρος της βιβλιοθήκης καταστράφηκε μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά το 2004. Τρία χρόνια αργότερα η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε πλήρως ανακαινισμένη. Στο μεταξύ μετρά περισσότερα από 300 χρόνια ζωής. 


Γήπεδο ή βιβλιοθήκη;
Μια βόλτα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία αξίζει ακόμη και για μη φοιτητές. Την παράσταση κλέβει αναμφίβολα η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη. Το καλοκαίρι θα δει κανείς εκατοντάδες φοιτητές και επισκέπτες να ξαπλώνουν στην πρασινάδα… της οροφής. Ο κώνος στην οροφή έχει ύψος 42 μέτρων. Στο εσωτερικό του βρίσκονται τέσσερις όροφοι με βιβλία… 

Biblioteca Joanina
Το 2013 η βρετανική "The Daily Telegraph" χαρακτήριζε την "Biblioteca Joanina" στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας μια από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Πήρε το όνομά της από τον πορτογάλο βασιλιά Ιωάννη τον 5ο. Η βιβλιοθήκη αποτελεί σήμερα μέρος της Νομικής του τοπικού Πανεπιστημίου. 

Ο μύθος
Η ίσως γνωστότερη βιβλιοθήκη του κόσμου παραδόθηκε στις φλόγες πριν από 2.000 περίπου χρόνια. Πριν την καταστροφή της η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας φύλασσε τη «γνώση του κόσμου» σε περίπου 490.000 χειρόγραφους παπύρους. Η νέα βιβλιοθήκη -που κόστισε πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια- εγκαινιάστηκε μόλις το 2002. 

Το Αββαείο του Σανκτ Γκάλεν
Είναι αναμφίβολα μια από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου. Το Αββαείο του Σανκτ Γκάλεν στην Ελβετία αποτελεί από το 1983 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η φημισμένη βιβλιοθήκη έχει βιβλία που χρονολογούνται από τον ένατο αιώνα. 

Ο εγκέφαλος
Χαρακτηρίζεται έτσι λόγω του ιδιαίτερα σχήματός της. Η βιβλιοθήκη της Φιλοσοφική του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου έχει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ. Εγκαινιάστηκε το 2005 και έχει γίνει στο μεταξύ τουριστική-αρχιτεκτονική ατραξιόν.

Global Player

Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια βιβλία η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας συγκαταλέγεται στις επτά μεγαλύτερες του κόσμου. Χτίστηκε το 1809 ως «βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας». Το 1928 μετονομάστηκε σε «βιβλιοθήκη του Πεκίνου» ενώ από το 1998 ονομάζεται Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας. 

Ατμόσφαιρα θεάτρου
Το "Ateneo" στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής δεν είναι βιβλιοθήκη, αλλά βιβλιοπωλείο. Το κτίριο έχει μια μακρά ιστορία: το 1919 λειτούργησε για πρώτη φορά ως θέατρο για να μετατραπεί προς τα τέλη του αιώνα σε κινηματογράφο. Το 2000 μετακόμισε εντέλει στους χώρους του το βιβλιοπωλείο. 

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου