27 Οκτωβρίου 2016

«Μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση» - Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ

«Ντροπή για την κυβέρνηση», «αποτυχημένη σταυροφορία», «ταφόπλακα ΣτΕ στη στρατηγική του πρωθυπουργού», «μπελάδες για τον Αλέξη Τσίπρα» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που απέδωσαν τα ξένα μέσα μετά την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου για τον νόμο Παππά. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, φαίνεται πως δεν έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μόνο στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

«Σταυροφορία της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: «Οι ανώτατοι Έλληνες δικαστές αποφάσισαν την Τετάρτη πως η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών που πραγματοποιήθηκε από την αριστερή κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο είναι αντισυνταγματική, αποδιοργανώνοντας πλήρως την σταυροφορία των αρχών να ταρακουνήσουν τον αρρύθμιστο τομέα των τηλεοπτικών μέσων».

Στη συνέχεια το άρθρο του Reuters αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης είχε δημιουργήσει αντιδράσεις, καθώς «εργαζόμενοι στα μέσα αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μια προσπάθεια επίθεσης στην ελευθερία του λόγου».

Το Associated Press με τη σειρά του ανέφερε πως «η δημοπρασία του Σεπτέμβρη κρίθηκε αντισυνταγματική, καθώς παρέκαμψε την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή», ενώ επεσήμανε πως η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει μία κεντρική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και μία εκ των κυριότερων προεκλογικών υποσχέσεών του, καθώς παρουσιαζόταν ως μέρος της «μάχης κατά της διαφθοράς».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως χαρακτήρισε τη δημοπρασία «ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στον χώρο των ΜΜΕ» και προσέθεσε πως «η ΝΔ κάλεσε τον Τσίπρα να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας "μπλοκάρει" τη διαδικασία με τις άδειες και βάζει σε μπελάδες τον Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος του άρθρου στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί ταφόπλακα στη στρατηγική του Ελληνα πρωθυπουργού ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 250 εκατ. για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις και να συγκρατήσει την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα σχολιάζει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις «η απόφαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές».

Η Wall Street Journal κάνει λόγο για «μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση» συμπληρώνοντας ότι: «η απόφαση αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια νέα σκούπα που θα καθαρίσει τη λάσπη στην πολιτική», ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορηθεί για «φασιστικές μεθόδους».

Οι New York Times, αναπαράγοντας το άρθρο του Associated Press, μιλούν για «ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση από την ακύρωση της δημοπρασίας».

Σκληρή ανακοίνωση από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τις δηλώσεις Γεροβασίλη


Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σε βάρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την έκδοση της απόφασής του για αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι δικαστές αναφέρουν μεταξύ άλλων, στηλιτεύοντας τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, πως «μία δικαιοσύνη σε άλλη κατεύθυνση θα ήταν επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου».

Παράλληλα με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις αλλά και τοποθετήσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων, το κλίμα σήμερα στη δικαιοσύνη είναι βαρύ και οι αντιδράσεις των δικαστών έντονες, κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τοποθετήσεις όπως τα περί «δικαστικού πραξικοπήματος» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους δικαστές, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη σκοπιμότητα και το μέγεθος της επιθέσεως κατά του δικαστηρίου καθώς και την αμφισβήτηση της θεσμικής του υπόστασης να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων.

Επισυναπτέται ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πηγή: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου