28 Μαρτίου 2017

Τα ανθρώπινα ρομπότ

Τα ρομπότ στο μέλλον θα βοηθούν τους ανθρώπους στις δουλειές στο σπίτι, στην εργασία και γενικότερα στην καθημερινότητα. Στην Ιαπωνία τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι εδώ και καιρό πραγματικότητα. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας
και νομικό πλαίσιο αστικής ευθύνης για τους φορείς τεχνητής νοημοσύνης, ενώ γίνεται συζήτηση και για τη φορολόγηση της ρομποτικής εργασίας. Από δυο άρθρα στη Deutsche Welle.

Τα ανθρώπινα ρομπότ

Το ρομπότ Νάο έχει ύψος 58 εκατοστά. Το σώμα του είναι λευκό. Έχει στρογγυλό κεφάλι και μάτια σε μπλε και πράσινο που αναβοσβήνουν. Το μικρό ρομπότ δεν εργάζεται στο Σίλικον Βάλεϋ στις ΗΠΑ αλλά, από το φθινόπωρο του 2016, στη δημοτική βιβλιοθήκη της Κολωνίας. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ειδικά μαθήματα, ώστε να μάθουν να το προγραμματίζουν. Οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι θετικές.

Υπάρχουν όμως και άλλα ρομπότ που βοηθούν τον άνθρωπο και του μοιάζουν περισσότερο. Όπως αυτά που παρουσίασε πρόσφατα, σε διαλέξή του στο Ανόβερο, ο Ιάπωνας καθηγητής Χιρόσι Ισιγούρο. Τα ρομπότ αυτά μοιάζουν πολύ στον άνθρωπο. Φορούν παντελόνια και πουλόβερ και το πρόσωπο τους είναι σχεδόν ανθρώπινο.

Ο καθηγητής Ισιγκούρο και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο της Οσάκα έχουν ειδικευθεί στη διάδραση των ρομπότ. Μπορούν για παράδειγμα να κάνουν συζητήσεις μαζί τους για το ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ.

Ψηλά όσο ένας άνθρωπος είναι και οι γερμανοί συγγενείς τους της οικογένειας Αμάρ. Πρόκειται για ρομπότ που κατασκευάστηκαν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης. «Εκπαιδεύουμε τα ρομπότ μας να παρατηρούν τους ανθρώπους και να μαθαίνουν από αυτούς» εξηγεί ο ειδικός Ταμίμ Ασφούρ.

Τα ρομπότ της οικογένειας Αμάρ ειδικεύονται ως βοηθοί, για παράδειγμα στις δουλειές του σπιτιού. Το Αμάρ IV ζυγίζει 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα. Μπορεί να αδειάζει το πλυντήριο των πιάτων ή, μαζί με έναν άνθρωπο, να κόβει σαλάτα.

Η τεχνολογία θέτει πάντοτε ερωτήματα 

Οι ομάδα των ειδικών από την Καρλσρούη ερευνά ακόμα, κατά πόσον τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο στα νοσοκομεία στη διάρκεια της θεραπείας ή της αποκατάστασης παραπληγικών. Ακόμα και μεμονωμένα μέλη, όπως πόδια ή χέρια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην εργασία τους. Όταν για παράδειγμα θα πρέπει να μεταφέρονται βαριά αντικείμενα, όπως συμβαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Στην Ιαπωνία τα ρομπότ ήδη έχουν αναλάβει ρόλο στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Στην Ευρώπη επικρατεί μεγαλύτερος σκεπτικισμός σχετικά με την εφαρμογή της έξυπνης τεχνολογίας.

Η Φρεντερίκε Καλτχόνερ από τη Διεθνή Οργάνωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Λονδίνο προειδοποιεί για μια τεχνολογία, η οποία συλλέγει πληροφορίες, χωρίς όμως οι καταναλωτές να είναι σε θέση να το γνωρίζουν. «Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη. Θέτει πάντοτε νέα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε» λέει.

Ωστόσο ο ειδικός Ταμίμ Ασφούρ τονίζει πως σε λίγο καιρό θα είναι αδιανόητη η καθημερινότητά μας χωρίς ρομπότ, τα οποία θα δίνουν βοήθειες, είτε στην ιατρική, είτε στους ηλικιωμένους, είτε στις δουλειές του σπιτιού. 


Αστικό δίκαιο για... ρομπότ 

Δεν είναι επιστημονική φαντασία: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας και νομικό πλαίσιο αστικής ευθύνης για τους φορείς τεχνητής νοημοσύνης. Συζήτηση για τη φορολόγηση της ρομποτικής εργασίας.


Ποιος ευθύνεται όταν εμπλέκεται σε τροχαίο ένα όχημα χωρίς οδηγό; Μπορεί ένα ρομπότ να αναλάβει τη φροντίδα ηλικιωμένων, αντικαθιστώντας την αποκλειστική νοσοκόμα; Πού πηγαίνουν τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν αυτοματοποιημένα συστήματα και επεξεργάζονται αλγόριθμοι στην υπηρεσία του μάρκετινγκ; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ένα μελλοντικό πλαίσιο νομικής ευθύνης ή δεοντολογίας. 

Πολλοί ζητούν και τη φορολόγηση της ρομποτικής «εργασίας» ώστε να εξισωθεί με τη μισθωτή εργασία. Πρόκειται για μία παραλλαγή της πρότασης για επιβολή φόρου στον βιομηχανικό εξοπλισμό, που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις είναι ανάμεικτες, τονίζει η εισηγήτρια του Κοινοβουλίου, Μάντι Ντελβό, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

«Μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας συμφωνεί ότι πράγματι χρειάζεται κάποιο είδος νομοθετικής ρύθμισης. Προφανώς αντιλαμβάνεται ότι μόνο έτσι θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη από τον πολίτη και τον καταναλωτή. Από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνεστε ότι, για παράδειγμα, η πρόταση για επιβολή φόρου στα ρομπότ προκαλεί τρόμο στις επιχειρήσεις...» τονίζει η ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο. Είναι ενδιαφέρον ότι στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια συμμετείχαν ενεργά πολλοί ευρωβουλευτές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Εσθονία, οι οποίες διεκδικούν ενεργό ρόλο στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Για την ευρωβουλευτή Κάγια Κάλλας, από την Εσθονία, η φορολόγηση απλώς θα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ρομποτικής βιομηχανίας. «Η επιβολή φόρου στα ρομπότ», υποστηρίζει, «καταπνίγει την καινοτομία και διώχνει τους μηχανικούς από την Ευρώπη. Και τότε απλώς θα χρησιμοποιούμε τα ρομπότ των άλλων, αντί να τα δημιουργούμε οι ίδιοι». 

Πηγή: Deutsche Welle και ειδικότερα
http://dw.com/p/2ZvHe (Τα ανθρώπινα ρομπότ) και 
απόσπασμα από http://dw.com/p/2Xsd9 (Αστικό δίκαιο για... ρομπότ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου