21 Μαρτίου 2017

Ζητούν δεσμεύσεις για τα μέτρα και από την αντιπολίτευση

Μισέλ Σαπέν: «Το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019».
ΔΝΤ: «Το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».
Σόιμπλε: Οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση.

Τελικά ζητούν δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση; Το όλο θέμα ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Ακολούθησε η διάψευση από αξιωματούχους του ΔΝΤ, για να επαναφέρει την απαίτηση αυτ΄των πιστωτών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία. Πιο αναλυτικά:

Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση

«Το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως». Την αποκάλυψη αυτή έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, εκφράζοντας την απορία του για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα. 

«Φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς τους Γάλλους τη δέσμευση της αντιπολίτευσης για ένα θέμα», διερωτήθηκε ο κ. Σαπέν, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να τη δει να γίνεται κυβέρνηση.

Ο κ. Σαπέν μίλησε για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό κάνουν παντού, όπου πάνε οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού. Για εμμονές έκανε λόγο και όσον αφορά τον συνταξιοδοτικό τομέα. 

Το ΔΝΤ δεν ζητεί δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση 

Διαψεύδει το ΔΝΤ τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. «Ουδέποτε επιχειρήθηκε να ζητηθούν εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση», δηλώνουν πηγές του ΔΝΤ στον απόηχο της σχετικής δήλωσης Σαπέν, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ευρωπαϊκές πηγές σχολιάζουν ότι το θέμα εγείρεται όντως από το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο «δεν επιμένει επιτακτικά αυτή την περίοδο». 

Σόιμπλε: Η αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδεχθεί μελλοντικά μέτρα

«Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα έλεγαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι θα έπρεπε να βρεθεί μία νομοθετική διατύπωση, ώστε οι όποιες αποφάσεις να ισχύουν ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για την ψήφιση των μέτρων

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση «γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό» για να ψηφιστούν τα μέτρα ζητούν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή και τα περί αιτήματος του ΔΝΤ για δέσμευση και της αντιπολίτευσης σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει.

Πλέον, όπως σημειώνουν, «η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα».

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται η Ν.Δ. να τον διευκολύνει.

Πηγές: naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου