30 Μαρτίου 2017

Δικαίωση των θυμάτων της Μανωλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τέσσερα χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τα θύματα, τους μετανάστες από το Μπανγκλαντές, που εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα και όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους εισέπραξαν τα σκάγια
των επιστατών. Παράλληλα έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα, δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση και δεν τιμώρησε τους υπαίτιους. 

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, 30 Μαρτίου, την απόφαση του σχετικά με την την προσφυγή 42 εργατών φράουλας από το Μπαγκλαντές κατά του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 §2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δικαίωσε τους προσφεύγοντες και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παρέβη τις συμβατικές υποχρεώσεις της, να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατεύσει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά αν διαπράττονται εγκλήματα και τελικά να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τα αδικήματα. Κόλαφος… 

Ετσι, το ελληνικό κράτος καλείται να καταβάλει αποζημίωση από 12.000 έως 16.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι 42 Μπαγκλαντεσιανοί εργάζονταν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα. Οι εργοδότες τους είχαν υποσχεθεί μεροκάματο 22 ευρώ για επτάωρη εργασία και επιπλέον τρία ευρώ για κάθε υπερωρία. Στην πράξη όμως οι εργάτες δούλευαν συνολικά 12 ώρες την ημέρα υπό την επίβλεψη οπλισμένων φρουρών. Ακόμη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι εργοδότες τους είχαν προειδοποιήσει ότι θα πληρώνονταν μόνο εφόσον δεν σταματούσαν την εργασία. 
 
Σελίδα από το τετράδιο όπου οι μετανάστες κρατούσαν σημειώσεις με τα δεδουλευμένα τους.

Οι μετανάστες ζούσαν σε μια νάιλον πολιτεία πλάι στις καλλιέργειες. Εμεναν σε τέσσερα θερμοκήπια που είχαν μετατρέψει σε δωμάτια και είχαν ανοίξει δύο τρύπες στη γη για να τις χρησιμοποιούν ως τουαλέτα. Η υδροδότηση της παραγκούπολης γινόταν με σωλήνα που είχε συνδεθεί με γειτονικό βενζινάδικο. Οι περισσότεροι εργάτες γης που απασχολούνταν εκεί δεν είχαν νόμιμα χαρτιά διαμονής στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. 

Οι σκηνές όπου ζούσαν οι εργαζόμενοι στη Μανωλάδα

Στις 17 Απριλίου 2013 οι μετανάστες-εργάτες, απλήρωτοι επί μήνες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και αντί αυτών εισέπραξαν τα σκάγια των τριών επιστατών. Τραυματίστηκαν 30 εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, για να ανακριθούν στη συνέχεια από την αστυνομία. 

Διαμαρτυρίες των μεταναστών που εργάστηκαν στη Μανωλάδα

Η διάδοση της είδησης παγκοσμίως προκάλεσε ακυρώσεις παραγγελιών φράουλας. Οι λύσεις επιχειρηματικών συνεργασιών από τη Ρωσία συνοδεύονταν τότε και από e-mails καταδίκης της επίθεσης.

Ενα χρόνο αργότερα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών έκρινε αθώους τον παραγωγό και τους τρεις επιστάτες για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και δεν επέτρεπε την άσκηση έφεσης. 

Οι συνήγοροι των μεταναστών και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας δικαίωση. Και δικαιώθηκαν. 

Πηγές: Στοιχεία από protagon.gr , kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση:
18 Απριλίου 2013 Φράουλες και αίμα στη Μανωλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου