29 Μαρτίου 2017

Όχι σε πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων.

Σόιμπλε και Μέρκελ: Όχι σε πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων. Εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Handelsblatt, υπολογίζει ότι ενδεχόμενο «πάγωμα» έως το 2040 των επιτοκίων των ελληνικών δανείων μπορεί να στοιχίσει στους δανειστές 120 δις ευρώ.
ESM: Δεν εξετάζουμε πάγωμα επιτοκίων για την Ελλάδα. Εκπρόσωπος του ESM, απαντώντας ουσιαστικά στο δημοσίευμα της Handelsblatt, αποκλείει τον καθορισμό πλαφόν στα ελληνικά επιτόκια.


Πιο αναλυτικά:

Σόιμπλε και Μέρκελ: Όχι σε πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων.
από τη 
Deutsche Welle

Στο επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται με εκτενές της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν άκρως αμυντική στάση. Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt και σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενο «πάγωμα» έως το 2040 των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει ενδέχεται να στοιχίσει στους δανειστές περί τα 120 δις ευρώ. Ένα τέτοιο πάγωμα επιτοκίων θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με «εκτεταμένα νέα δάνεια», σημειώνουν στο έγγραφο στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μεταβεί στα μέσα Απριλίου στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Εκεί, «πίσω από κλειστές πόρτες», η ελληνική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγματεύσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι στις πιέσεις που ασκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «η απάντηση του Σόιμπλε ενδέχεται να είναι η εξής: Όχι».

Η Handelsblatt αναφέρεται στη διαμάχη που μαίνεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο σχετικά με το εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού. Όπως επισημαίνεται, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, «στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. (…) Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του (ελληνικού) χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, σημειώνει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση να είναι τόσο εκτεταμένη ώστε «να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, «και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια». 


ESM: Δεν εξετάζουμε πάγωμα επιτοκίων για την Ελλάδα

από την Καθημερινή

Τον καθορισμό πλαφόν στα επιτόκια που θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα κράτη-μέλη αποκλείει εκπρόσωπος του ESM, απαντώντας ουσιαστικά σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που κάνει λόγο για πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια «περίοδο χάριτος» στην καταβολή των τόκων.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «ο ESM εργάζεται αυτή τη στιγμή για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου, αναφέροντας επίσης ότι «το προφίλ δανεισμού της Ελλάδας έχει εξομαλυνθεί, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις της».

Πρόκειται όπως επισημαίνει για μέτρα που «μειώνουν τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων για την Ελλάδα και αναμένεται να έχουν μια θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους».

«Η συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Μάιο προβλέπει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα. Τον Αύγουστο του 2018 θα καθορίσουμε εάν τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα», αναφέρει εκπρόσωπος του ESM.

Προσθέτει δε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό ανώτατου ορίου των επιτοκίων που θα συνεπαγόταν συνεισφορές δημοσιονομικού τύπου από κράτη-μέλη».

«Με όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα του ESM η Ελλάδα θα έχει καταφέρει μεγάλη πρόοδο στην επίτευξη μιας υγιούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% βραχυπρόθεσμα μετά το τέλος του προγράμματος», προσθέτει καταλήγοντας ότι «πιο ξεκάθαρη εικόνα στα δημοσιονομικά βραχυπρόθεσμα αναμένεται να υπάρξει μετά το τέλος του προγράμματος και αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. 

Πηγές: Deutsche Welle και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου