28 Μαρτίου 2017

Το περίστροφο του Νίκου Μπελογιάννη

Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της Μόνιμης Εκθεσης Νίκος Μπελογιάννης, στο σπίτι που γεννήθηκε στην Αμαλιάδα, προετοιμαζόταν από τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και μήνες, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Ηλιδας και μετά από τις παραινέσεις του γιου του αγωνιστή του ΚΚΕ, Νίκου Ν. Μπελογιάννη.
 
Χθες, που έγιναν τα εγκαίνια, εκτός της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δεν πήγε με άδεια χέρια στην εκδήλωση. Είχε μαζί του και το όπλο (φωτογραφία επάνω) του Μπελογιάννη όταν ήταν πολιτικός επίτροπος στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), το οποίο και παρέδωσε μαζί με τη θήκη του και τα δερμάτινα γάντια του Μπελογιάννη. Πρόκειται για ένα περίστροφο Walther, γερμανικής κατασκευής, που ήταν σε άριστη κατάσταση. Το έβαλε ο ίδιος στην προθήκη εξηγώντας στους παρευρισκομένους περί τίνος πρόκειται.

Στο ερώτημα του παριστάμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «πού βρέθηκε αυτό;» ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Το έκρυψαν και το φύλαξαν αγωνιστές όπως και πολλά άλλα αντικείμενα και ντοκουμέντα που βρίσκονται σήμερα εδώ, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής πολλές φορές». 

Ο Δ. Κουτσούμπας τοποθετεί στην προθήκη το περίστροφο του Νίκου Μπελογιάννη

Το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» είναι από χτες γεγονός. Στέκει εκεί στη μέση της Αμαλιάδας, της πόλης που τον γέννησε, με τη φιλοδοξία να γίνει «τόπος ζωντανής και δημιουργικής μνήμης», όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο  Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr , rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου