29 Μαρτίου 2017

Κώστας Σημίτης: Λύση οι εκλογές, φοβάμαι το ατύχημα

 Την άποψη ότι δεν υπάρχει σχέδιο για Grexit, αλλά ότι ο ίδιος «φοβάται για ατύχημα» εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών, λόγω της «έκτακτης κατάστασης» στην οποία βρίσκεται η χώρα, ενώ επανέλαβε την έκκληση του για «ενιαιοποίηση» της Κεντροαριστεράς. Επίσης υπερασπίστηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ επί πρωθυπουργίας του, ενώ εξήγησε γιατί δεν πέρασε η μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο ασφαλιστικό.
Ειδικότερα:

Κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο για Grexit, αλλά φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται, όσο καθυστερούν τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «Οι συνθήκες είναι κακές. Και όταν συμβαίνει αυτό και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες, δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή».

«Γίνονται επενδύσεις; Όχι». «Η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει ένα αναπτυξιακό συμβούλιο. Εκανε ένα μεγαλόπρεπο νόμο αλλά δεν το συγκρότησε», είπε αρχικά ο κ. Σημίτης και συνέχισε λέγοντας ότι «συγκρότησε μονάχα μια επιτροπή ανάπτυξης στο αναπτυξιακό συμβούλιο της οποίας πρόεδρος είναι ένας Αμερικάνος καθηγητής ο οποίος θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και αυτή η αναπτυξιακή επιτροπή που θα δείξει πώς θα γίνει η ανάπτυξη θα συνεδριάζει κάθε τρίμηνο, αφού έρθουν οι διάφοροι απ’ έξω. Γίνεται έτσι η δουλειά;».

Αξιολόγηση: «Οσον αφορά τις προθέσεις, πιστεύω ότι τόσο από ευρωπαϊκής, όσο και από ελληνικής πλευράς, θέλουμε η αξιολόγηση να τελειώσει. Αλλά οι μεν Ευρωπαίοι θέτουν ορισμένα θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, η δε κυβέρνηση για να μην αποδυναμώσει τη θέση της, δε θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Επικεντρώνοντας στο ζήτημα των εργασιακών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισήμανε ότι τα εργασιακά έχουν ρυθμιστεί με το μνημόνιο που έγινε το 2012, δηλαδή η Ελλάδα στην ουσία ζητά να ανακληθεί το μνημόνιο του 2012, αυτό βεβαίως δεν είναι εύκολο γιατί η κρίση δεν τελείωσε ώστε να αρχίσουν να ανακαλούνται τα μνημόνια. 

Διαφθορά: Απαντώντας, στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού για εμπλοκές πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «βλέπει τη διαφθορά όχι ως κοινωνικό φαινόμενο». «Για να ξεπεραστεί η διαφθορά χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα», πρόσθεσε.

Πρόωρες εκλογές: Σχολιάζοντας το αίτημα να στηρίξει η αντιπολίτευση τα μέτρα, ο κ. Σημίτης τάχθηκε κατά, υποστηρίζοντας ότι «οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων». Ωστόσο, στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξουν πρόωρες εκλογές έκανε λόγο για «έκτακτη κατάσταση», η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις κάλπες. «Οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά», συμπλήρωσε. Ο κ. Σημίτης απηύθυνε παράλληλα έκκληση για ένωση της Κεντροαριστεράς, σε «ενιαίο χώρο, με ενιαίο πρόγραμμα». 


Για είσοδο στην Ευρωζώνη - «Πυρά» κατά κυβέρνησης Καραμανλή

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, κάνοντας λόγο για προϋποθέσεις τις οποίες η χώρα εκπλήρωσε με στοιχεία, απαντώντας παράλληλα στις κατηγορίες περί αμφισβήτησης αυτών των στοιχείων, με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Καραμανλή που έκανε την απογραφή. «Ήρθε η επόμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και είπε ότι κακώς παρουσιάσατε αυτά τα στοιχεία διότι δεν είχατε μέσα και τις στρατιωτικές δαπάνες. Τις στρατιωτικές δαπάνες τις χρεώσατε στην εποχή της παραλαβής των όπλων, δηλαδή στα μετέπειτα χρόνια. Η απογραφή εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως. Γιατί ήταν η μόνη χώρα η Ελλάδα και η μόνη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή που απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαν κάνανε λάθος αυτοί και άρα είναι καταδικαστέα η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για το τι ακριβώς συνέβη, υπογράμμισε ότι «το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως έλεγε η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης. Και κατόπιν τούτου τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα της Ελλάδας όταν μπήκε ήταν 3,2 με 3,3%, ενώ το όριο ήταν 3%. Και η Γαλλία είχε 3,5% και η Ιταλία είχε 3,3%. Κανένας σε αυτές τις χώρες δεν είπε ότι μπήκαμε παράνομα», επισήμανε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:

«Η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. Από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση -4%. Άρα τα τέσσερα πρώτα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη. Επίσης, το χρέος ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009. Στα 4 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης μας το έλλειμμα είχε αυξηθεί μόνο 17 δισ. Στα 4 χρόνια 17 δισ, στον ένα χρόνο 36 δισ. Αυτή είναι η διαφορά».

Για το 2001 και την αποτυχία της μεταρρύθμισης Γιαννίτση στο ασφαλιστικό

Ο κ. Σημίτης εξήγησε τους λόγους που δεν πέρασε το σχέδιο Γιαννίτση, λέγοντας ότι παρουσιάστηκε και μετά έγινε χαμός. «Ξεσηκωθήκανε τα συνδικάτα, ξεσηκωθήκανε όλα τα κόμματα, και δεν μπορούσε να περάσει. Δεν μπορούσε να περάσει για τον εξής λόγο. Θα γινόταν πολιτική αναταραχή ή μπορούσαν να πάνε και σε εκλογές και εκείνη την περίοδο η Ελλάδα, είχε δύο προβλήματα». 

Εξήγησε πως το ένα πρόβλημα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προετοιμάζονται για τέσσερα χρόνια γιατί πρέπει να χτιστούν πολλά, να σχεδιαστούν πολλά. Θα διατρέχαμε τον κίνδυνο, να μην πραγματοποιήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε.

Το δεύτερο πρόβλημα όπως είπε ο κ. Σημίτης, ήταν το ευρώ. «Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2001. Ήταν εκείνη την περίοδο που έπρεπε να προσέξουν όλα τα θέματα, τα σχετικά με το ευρώ. Και δεν ήταν μια περίοδος που θα μπορούσε να έχει γίνει μία πολιτική αναταραχή, το αναβάλαμε. 
Η επόμενη κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας γιατί δεν έκανε τίποτα; Γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ήρθαν μετά το 2010, και μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνανε ασφαλιστικό. Λοιπόν, γιατί φωνάζαν τότε και το κάνανε μετά;», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Πηγές: Στοιχεία από skai.gr και kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτός ο άχρωμος άνθρωπος, ο λογιστής όπως τον έλεγαν, ο Σημίτης, που δεν είχε καθόλου το χάρισμα του λόγου, αναδείχθηκε τελικά ως ο πλέον ουσιαστικός και σωστός πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή