17 Μαρτίου 2017

Η συνεργασία του κορυφαίου φωτορεπόρτερ Κ. Μεγαλοκονόμου με την ΤτΕ

Τον Φεβρουάριο του 1958, ο διοικητής της ΤτΕ Ξενοφώντας Ζολώτας παραθέτει εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» προς τιμήν της Αμερικανίδας σταρ Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που συνοδεύεται από τον σύζυγό της Μάικλ Τοντ. Φωτογραφία του κορυφαίου φωτορεπόρτερ Κων.Μεγαλοκονόμου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντας Ζολώτας κουβεντιάζει με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο βασιλιάς Παύλος και ο διάδοχος Κωνσταντίνος εισέρχονται στο κτίριο από την είσοδο της Πανεπιστημίου, ο Ηλίας Βενέζης υπογραμμίζει τη λογοτεχνική κληρονομιά του «Κύκλου» και, ακόμα, ο σύλλογος των υπαλλήλων, οι χριστουγεννιάτικες γιορτές, οι επέτειοι, οι γενικές συνελεύσεις – στο σύνολο 1.505 φωτογραφίες, αποτέλεσμα της περίπου μισού αιώνα συνεργασίας του κορυφαίου φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου με την ΤτΕ. 

Το αρχείο έχει περάσει πλέον στην κατοχή της τράπεζας και η εξερεύνησή του μας δίνει μια εικόνα του μεταπολεμικού κόσμου, καθώς όσα συμβαίνουν εντός τραπέζης αποτελούν τρόπον τινά τον καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας. Τα πρόσωπα αλλάζουν, η μόδα αλλάζει, οι συνήθειες αλλάζουν. Ακόμα και το πολίτευμα αλλάζει. Και ο φακός του Μεγαλοκονόμου είναι εκεί για να καταγράψει την ιστορία.

Το συγκεκριμένο αρχείο, ένα μέρος του οποίου δανείστηκε και παρουσιάζει το «Κ» της Καθημερινής, αποτελεί τμήμα της τεράστιας κληρονομιάς του Μεγαλοκονόμου, οι φωτογραφίες του οποίου λειτουργούν ως ντοκουμέντα της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ό αιώνα και μεταφέρουν με ασφάλεια στο παρόν τις στιγμές μιας εποχής που δεν διέθετε την ευκολία του διαδικτύου. 
 
Εθιμοτυπική επίσκεψη του βασιλιά Παύλου στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο του 1963, λίγο καιρό δηλαδή πριν αρρωστήσει. Συνοδεύεται από τον 23χρονο διάδοχο Κωνσταντίνο. Οι δυο τους εισέρχονται από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, στην οδό Πανεπιστημίου. 

Σεπτέμβριος του 1974 και οι Παναγιώτης Παπαληγούρας και Ξενοφώντας Ζολώτας ετοιμάζονται για ένα υπηρεσιακό ταξίδι. Ο πρώτος ανέλαβε χρέη διοικητή της ΤτΕ για περίπου τρεις μήνες, μέχρι να τον διαδεχτεί για μια τρίτη θητεία ο Ξενοφώντας Ζολώτας, ο οποίος εν τω μεταξύ διατελούσε υπουργός Συντονισμού. 

Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Τράπεζας βραβεύει τον συνάδελφο Ηλία Βενέζη. Ο σπουδαίος συγγραφέας εργάστηκε στην ΤτΕ επί 27 χρόνια, μέχρι το 1957 (χρονολογία της φωτογραφίας), όταν εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 

Ο Βενέζης (τρίτος από αριστερά, ανάμεσα στον Ξ. Ζολώτα και τους υποδιοικητές Γαλάνη και Πεσμαζόγλου) αρθρογραφούσε και στο πρωτοποριακό για την εποχή περιοδικό «Κύκλος» των υπαλλήλων της τράπεζας, την επιμέλεια του οποίου είχε επωμισθεί ο Νάσος Δετζώρτζης. Εδώ, το 1963, σε απονομή βραβείων διηγήματος που είχε διοργανώσει το περιοδικό. 

Ο υπουργός Συντονισμού της κυβέρνησης Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, παρουσιάζει μακέτα ομολογιών Αναγκαστικού Δανείου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κεντρικού Καταστήματος. Η φωτογραφία χρονολογείται τον Μάρτιο του 1954, λίγες μέρες πριν από τη σύγκρουση του Μαρκεζίνη με τον Παπάγο και την αποχώρηση του πρώτου από το κόμμα.

Ο Μεγαλοκονόμος γεννήθηκε στη Σμύρνη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά την καταστροφή, εκπαιδεύτηκε στο φωτογραφικό ρεπορτάζ και γρήγορα καθιερώθηκε για την αισθητική του και την καθαρή και οξυδερκή ματιά του. Οι μεταγενέστεροι τον μνημονεύουν ακόμη ως τον «καθηγητή» τους. Πέθανε το 1992.

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου