22 Μαρτίου 2017

Ντάισελμπλουμ: «Οι χώρες του νότου έφαγαν όλα τα λεφτά σε ποτά και σε γυναίκες»!

Σφοδρή κριτική δέχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την παρουσία του χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, για την προσβλητική του δήλωση για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είχε δηλώσει στη FAZ ότι: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Αλλά) και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια».

Ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν τα σχόλια του αυτά ως «προσβλητικά», «απαράδεκτα» και «αήθη». O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκάμπριελ Μάτο δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτα» και συνιστούν «προσβολή» προς τα κράτη μέλη του νότου, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Ερνεστ Ούρτασουν χαρακτήρισε «ατυχή» τα σχόλια Ντάισελμπλουμ και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup».

Εξαιρετικά σκληρός με τον Ολλανδό πολιτικό ήταν και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (στους οποίους ανήκει και τον κόμμα του Ντάισελμπλουμ) Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος χαρακτήρισε τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup ως «αήθη και σοκαριστικά». 


Ντάισελμπλουμ, σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου

Παρ' όλα αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «δεν θα απολογηθεί» και πως θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος. «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δεν βλέπω σύγκρουση μεταξύ περιοχών της Ευρωζώνης» ανέφερε. 

Πηγές: Δημοσιεύεται, με μικρές διαφορές, σε μεγάλη μερίδα του τύπου. Το βρήκαμε στα: imerisia.gr, kathimerini.gr, topontiki.gr, real.gr κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου