20 Μαρτίου 2017

Τσαβούσογλου: Το όραμα της Τουρκίας για την Κύπρο

Τους όρους της τουρκικής κυβέρνησης για τη λύση στο Κυπριακό θέτει με άρθρο του στη συντηρητική αμερικανική εφημερίδα Washington Times ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλά για «χρυσή ευκαιρία» για λύση που επιφυλάσσει πολλά θετικά αποτελέσματα για τους Ελληνοκύπριους, αφού θα διαμορφωθεί μια κατάσταση win-win.

Στην Κύπρο «υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν δυο χωριστοί λαοί με διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και εθνότητες», δηλώνει στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή, ο Μ. Τσαβούσογλου και επαναλαμβάνει την τουρκική θέση υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων στο νησί. 

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο "Φιλελευθερος", σημειώνει πως το όραμα της κυβέρνησής του για το μέλλον διαλαμβάνει την μετατροπή της Κύπρου «σε ένα προπύργιο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας» και επισημαίνει ότι οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια προκειμένου να είναι βιώσιμη και δίκαιη. 
 
Σκίτσο στους Washington Times με αφορμή το άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Ειδίκότερα, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, 
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: 

«Οι δυο πλευρές πρέπει να είναι πολιτικά ισότιμες. Η μια πλευρά δεν μπορεί να κυριαρχεί επί της άλλης ή να την αφομοιώσει ως μιαν απλή μειονότητα». 

«Η εξουσία πρέπει να διαμοιραστεί σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό συνεταιρισμό. Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι οι βασικοί παράμετροι μιας διευθέτησης είναι νομικά εδραιωμένες στο πρωτογενές της δίκαιο. Θα επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που σημαίνει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι θα τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους `Ελληνες υπηκόους αποκλειστικά στο νησί».

Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των τραγικών γεγονότων του παρελθόντος, σημειώνοντας πως «το ισχυρό πλαίσιο που παρέχουν οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα του νησιού, όπου η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βορρά έχει αποτελεσματικά αποτρέψει περαιτέρω διενέξεις για πέραν των τεσσάρων δεκαετιών».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα, που όπως ανέφερε «ξεκάθαρα καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, δεν θα αποδεχθεί μια διευθέτηση που να μην περιλαμβάνει τουρκικές εγγυήσεις».

«Με δεδομένες τις τραυματικές τους εμπειρίες στα χέρια των Ε/κ τη δεκαετία του 60 και στις αρχές της δεκαετίας του 70, κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό, ειδικά μετά την πρόσφατη προσπάθεια της ε/κ πλευράς να εισαγάγει τους εορτασμούς για την επέτειο του δημοψηφίσματος του 1950 για την `Ενωση, στην οποία μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές ρίζες του Κυπριακού», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση σε αυτό το γενικό πλαίσιο, «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει τελικά τους Τουρκοκυπρίους ως πολικά ισότιμους εταίρους, και να λάβουν υπόψη τις δικαιολογημένες τους ανησυχίες».

«Οι Ελληνοκύπριοι έχουν να κερδίσουν πολλά εάν επικρατήσει η κοινή λογική μεταξύ τους», επεσήμανε, σημειώνοντας πως «μια διευθέτηση θα επιφέρει μαζί της τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας, από την οποία η Κύπρος ως σύνολο έχει να επωφεληθεί».

«Μπορούμε να παρέχουμε αρκετό νερό που η ποσότητά του να ξεπερνά τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Οι πηγές υδρογονανθράκων μπορούν να ερευνηθούν και να τύχουν εκμετάλλευσης ελεύθερα. Θα αναδυθούν νέοι δρόμοι στη ναυτιλία και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών θα αυξηθεί όταν τα τουρκικά λιμάνια θα ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία. Μαζί με το θετικό αντίκτυπο της λύσης στης σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, αυτές οι εξελίξεις θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας και ευημερίας στην περιοχή μας. Δεν θα υπάρχουν ηττημένοι εδώ, θα είναι μια κλασική περίπτωση μια κατάστασης από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι (win-win situation)», επεσήμανε.

Είπε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κουράγιο, πολιτική βούληση και ηγετικότητα (leadership) προκειμένου η διαδικασία για λύση να προχωρήσει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να βυθιστούμε σε μια σισύφειο διπλωματία. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένες να φθάσουν σε μια διευθέτηση στην Κύπρο. Τώρα είναι η ώρα οι συνεχιζόμενες μας προσπάθειες να βρουν ανταπόκριση. `Ηρθε η ώρα να διανύσουμε το επιπλέον μίλι, που είναι το πιο δύσκολο από όλα» ανέφερε.

Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου