17 Μαρτίου 2017

Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο πατέρας της θαλασσογραφίας

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης ή Βολονακής, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, ο "πατέρας της θαλασσογραφίας", γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1837 (σαν σήμερα 180 χρόνια πριν), στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Φωτογραφία αριστερά: Κ.Βολανάκης, Παραλία του Βόλου, στο φως του φεγγαριού.

Σπούδασε στο Γυμνάσιο της Σύρου, απ' όπου αποφοίτησε το 1856. Την ίδια χρονιά πήγε στην Τεργέστη για να δουλέψει ως λογιστής κοντά στον μεγάλο οίκο εμπορίας ζαχάρεως Αφεντούλη. Ο Αφεντούλης εκτίμησε τις καλλιτεχνικές ικανότητες του νεαρού Βολανάκη από τα πάμπολλα σκαριφήματα με βάρκες, πλοία και λιμάνια που ο τελευταίος έφτιαχνε μέσα στις σελίδες των λογιστικών βιβλίων. Έτσι, αντί να απολύσει τον άτακτο λογιστή, ο Αφεντούλης ανέλαβε να τον στείλει στην Βαυαρία για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου κοντά στον Καρλ φον Πιλότυ (Karl von Piloty) το 1860. Μετά την αποφοίτησή του, ο Βολανάκης εργάστηκε στο Μόναχο, την Βιέννη και την Τεργέστη. Το 1883 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. 

Κ.Βολανάκης: "Η Πυρπόληση της Τουρκικής Φρεγάτας"

Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσης του Βολανάκη. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού. Οι θαλασσογραφίες του κοσμούν τις επισημότερες αίθουσες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστρία, ενώ κάποιοι πίνακές του έχουν πωληθεί σε διεθνείς δημοπρασίες για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ενδεικτικά, το έργο του «Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ για τιμή ελληνικού πίνακα σε δημοπρασία, το Νοέμβριο του 2008, πλησιάζοντας το ποσό των 2.000.000 ευρώ. Σε δημοπρασία του Sotheby's το έργο του «Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», πουλήθηκε αντί 1.970.000 € και έργο του «Το λιμάνι του Βόλου τη νύχτα» αντί 952.000 ευρώ. 

Κωνσταντίνος Βολανάκης

Και όμως ο Κωνσταντίνος Βολονάκης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του φτωχός, λόγω των χαμηλών τιμών πωλήσεως των πινάκων του τότε, αλλά και λόγω της πολυμελούς οικογένειάς του. Πέθανε στον Πειραιά 29 Ιουνίου το 1907

Πηγή: Στοιχεία από el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου