16 Μαρτίου 2017

Ολλανδία: Νίκη Ρούτε στις εκλογές, απάντηση στον λαϊκισμό

Ρούτε: «Η Ολλανδία είπε "στοπ" στον κακής ποιότητας λαϊκισμό»

Νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές εξασφάλισε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επί του αντι-ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς, προσφέροντας ανακούφιση σε κυβερνήσεις της Ε.Ε. που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κύμα εθνικισμού.

Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, οι πολιτικές δυνάμεις λαμβάνουν:
Το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε παίρνει 21,2 % και διαθετει σαφές προβάδισμα.
Το κόμμα της άκρας δεξιάς (PVV)του Γκέερτ Βίλντερς ακολουθεί με 13,1%.
Στην τρίτη θέση είναι στο 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA). Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό "Κόμμα για την Ελευθερία" (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες. 
Το ιστορικό Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας (PvdA), το οποίο συγκυβερνούσε με τον Ρούτε από το 2012 και από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ υπέστη συντριπτική ήττα μένοντας στις 9 έδρες. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να βγει την Παρασκευή.

Με το 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». «Η Ολλανδία, μετά το Brexit και μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε "στοπ" στον κακής ποιότητας λαϊκισμό».

Ο ηγέτης του κόμματος της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς, με τη σειρά του, εμφανίστηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή υπερήφανος για το αποτέλεσμα. «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους». Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια. Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους "λάθος είδους λαϊκιστές". «Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Ρούτε λέγοντας πως η νίκη του «αποτελεί ψήφο υπέρ της Ευρώπης και ψήφο κατά των εξτρεμιστών». 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου