25 Μαρτίου 2017

Ο Τσίπρας ζήτησε ότι είχε και ο Γιουνκέρ του το έδωσε!

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε με την επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ μια ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων, και ειδικότερα οι "βέλτιστες πρακτικές" σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχύουν και για την Ελλάδα. «Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα» ανέφερε στην επιστολή του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην απάντησή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανέφερε το αυτονόητο: "Για μένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ".

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να κάνει σαφή τη γνωστή μη ύπαρξη ομοιόμορφης διαδικασίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις χώρες της ΕΕ. "Είναι γνωστό σε όλους, ότι δεν υπάρχει «ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους» στο κοινωνικό κεκτημένο ή στο οικονομικό εγχειρίδιο, όταν πρόκειται για την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων" είπε.

Παράλληλα, όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση της χώρας μας, κάνοντας λόγο για υποχρέωση της Αθήνας «να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας».

Έτσι, ο μεγάλος ευρωπαίος διπλωμάτης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς ουσιαστικά να προβεί σε καμία παραχώρηση, φρόντισε να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα αυτό που εκείνος αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ζητούσαν, μια αίσθηση του win-win για όλους.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, εξέφρασε και πάλι την μόνιμη ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, αυτή τη φορά μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Κανείς δεν κέρδισε τίποτα, κανείς δεν έχασε τίποτα, και όλοι αναδείχθηκαν νικητές!


Σχετική ανάρτηση:
Επιστολή Τσίπρα προς Ευρωπαίους για τα εργασιάκα εν όψει της Συνόδου στη Ρώμη

1 σχόλιο: