18 Μαρτίου 2017

Το κλίμα έπαιξε ρόλο στο διαφορετικό σχήμα της μύτης των ανθρώπων

Όχι μόνο ψηλομύτες από κούνια, αλλά επίσης ψηλομύτες από...κλίμα. Οι άνθρωποι κληρονομούν συνήθως τη μύτη των γονιών τους, αλλά οι μύτες έχουν μια πολύ πιο μακρά εξελικτική ιστορία με περιβαλλοντικές επιδράσεις. Το μέγεθος και το σχήμα της μύτης διαφέρει μεταξύ των ανθρωπίνων πληθυσμών και αυτό εν μέρει οφείλεται στις επιδράσεις του διαφορετικού κατά τόπου κλίματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Χονδρικά, η ζέστη και η υγρασία κάνουν τις μύτες πιο πλατιές και κοντές, ενώ το κρύο και η ξηρασία τις κάνουν πιο λεπτές και μακριές.

Η μύτη δεν χρησιμεύει μόνο για την όσφρηση και την αναπνοή. Κάνει πιο υγρό και ζεστό τον εισπνεόμενο αέρα που φθάνει στους πνεύμονες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα λοιμώξεων. Οι διαφορές στη θερμοκρασία και στην υγρασία του αέρα στο μακρινό παρελθόν έβαλαν το χεράκι τους, ώστε να διαφέρει σήμερα το μέγεθος και το πλάτος των ρουθουνιών. Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν σε ζεστά και υγρά μέρη, τείνουν να έχουν πιο πλατιά μύτη από ό,τι οι άνθρωποι που οι πρόγονοί τους ζούσαν σε κρύα και ξηρά περιβάλλοντα. Αυτές οι ανατομικές διαφορές αντανακλούν τις περιβαλλοντικές διαφορές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας Μαρκ Σρίβερ του Πλιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", μελέτησαν τρισδιάστατες εικόνες και συνέκριναν πάνω από 2.600 μύτες από την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου