18 Μαρτίου 2017

DW: Σημεία σύγκλισης, αλλά και εμφανείς διαφορές στη συνάντηση Μέρκελ - Τραμπ

Τρόπους σύγκλισης αναζήτησαν στην πρώτη τους συνάντηση η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Παρά τις διαφορές τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση να συνεργαστούν στενά.

Από τη χθεσινή συνάντηση Τραμπ και Μέρκελ στην Ουάσιγκτον δεν έλειψαν οι άβολες στιγμές. Παρά την εγκάρδια υποδοχή της γερμανίδας καγκελαρίου από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο τελευταίος δεν αντέδρασε καν στην ερώτηση της Άγκελα Μέρκελ για το αν θα έπρεπε να κάνουν την καθιερωμένη χειραψία ενώπιον των δημοσιογράφων. Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπόρεσε να αποφύγει ένα ελαφρύ μειδίαμα αμηχανίας, ωστόσο ξαναβρήκε άμεσα την αυτοκυριαρχία της. Το μήνυμά της προς τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν «καλύτερα να συνομιλούμε, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο».

Η προσέγγισή της απέναντι στον αμερικανό πρόεδρο είχε μάλλον αποτέλεσμα, όπως φάνηκε στη συνέντευξη τύπου μετά τις διαβουλεύσεις τους. Εκεί ο αμερικανός πρόεδρος έτεινε το χέρι του προς την προσκεκλημένη του για τη χειραψία που είχε παραλείψει νωρίτερα. Οι δύο ηγέτες βρήκαν μια βάση συνεργασίας, όπως σημείωσαν δημοσιογράφοι στην Ουάσιγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ, στέλνοντας όμως και ένα μήνυμα προς τα κράτη μέλη. «Επανέλαβα στην καγκελάριο Μέρκελ την ισχυρή μου στήριξη στο ΝΑΤΟ, όπως και την ανάγκη οι σύμμαχοί μας εντός του ΝΑΤΟ να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τις αμυντικές δαπάνες. Πολλές χώρες χρωστούν τεράστια ποσά από τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι πολύ άδικο για τις ΗΠΑ. Αυτές οι χώρες πρέπει να πληρώσουν ό,τι οφείλουν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι ΗΠΑ και Γερμανία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με στόχο να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, ενώ εξήρε τη γερμανική στρατιωτική συμβολή στο Αφγανιστάν.

Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε από την πλευρά της τη βούληση της Γερμανίας να αυξήσει τη συμβολή της στο πεδίο της άμυνας. «Το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία για εμάς. (…) Δεσμευθήκαμε (στη σύνοδο του ΝΑΤΟ) στην Ουαλία να πετύχουμε τον στόχο του 2% (σ.σ. του ΑΕΠ για την άμυνα) έως το 2024», σημείωσε. 


Δεν «κρύφτηκαν» οι διαφορές

Παρά την προσπάθεια σύγκλισης των δύο ηγετών, η πρώτη τους συνάντηση αποκάλυψε τις διαφορετικές τους αντιλήψεις. «Η μετανάστευση είναι προνόμιο, δεν είναι δικαίωμα», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, με την Άγκελα Μέρκελ να τονίζει την ανάγκη να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση σε συνεργασία με γειτονικά κράτη και να δοθεί βοήθεια στις χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συγκρούσεις προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί συνθήκες επιβίωσης για τους πρόσφυγες.

Εμφανείς ήταν οι διαφορές και στο εμπορικό πεδίο, παρά τις διπλωματικές διατυπώσεις. Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, «Πιστεύω ότι η εμπορική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη και οι ΗΠΑ έχουν υποστεί άδικη μεταχείριση από πολλές χώρες επί σειρά ετών και αυτό θα σταματήσει. Αλλά δεν είμαι απομονωτιστής. Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και του δίκαιου εμπορίου».

Η Άγκελα Μέρκελ, απάντησε ψύχραιμα επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή των γερμανικών εταιρειών στην αμερικανική οικονομία και τα 270 δις απευθείας γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Η γερμανίδα καγκελάριος συνόψισε λέγοντας ότι «μπορώ να πω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά σε μια σειρά θεμάτων σε επίπεδο συμβούλων. Είχαμε μια πολύ καλή, ανοιχτή πρώτη ανταλλαγή απόψεων».

Αν και έλειψαν οι εναγκαλισμοί στο πρώτο ταξίδι της Μέρκελ στις ΗΠΑ, η καγκελάριος φάνηκε να βρίσκει έναν τρόπο να σπάσει τον πάγο που είχε δημιουργήσει η κυβερνητική αλλαγή στη Ουάσιγκτον.

DW, dpa / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου