12 Οκτωβρίου 2015

Η απελευθέρωση της Αθήνας, 12 Οκτωβρίου 1944

Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα, μετά από 3,5 χρόνια κατοχής, ήταν πλέον ελεύθερη. Το γεγονός της απελευθέρωσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, περνά απαρατήρητο στην Ελλάδα όπου εορτάζεται η έναρξη του πολέμου, η 28η Οκτωβρίου 1940. 

Φωτογραφία αριστερά: Αθηναίοι γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης τους, Οκτώβριος 1944. 

Ας δούμε όμως τι συνέβη στην Αθήνα σαν σήμερα 71 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Βικιπαίδεια: 

Το πρωΐ (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγκες των γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού. Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.
Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής (ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα) και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο.
Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ελλήνων εργατών με τους ναζί δολιοφθορείς, που απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. Από την άλλη, σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους αποχωρούντες γερμανούς.
Όπως πιστοποιεί και έγγραφο της βρετανικής Force 133 τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου: “Απόλυτη ησυχία παντού. Καμία ταραχή και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. Ο ΕΛΑΣ και άλλα όργανα περιπολούν με τάξη”.
Σε αντίθεση με ότι συνέβη στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες όπου υπήρξε μαζική άνευ δίκης τιμωρία των δοσίλογων, στην Αθήνα επικράτησε τάξη και ησυχία.














Φωτογραφία επάνω: Είσοδος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Αθήνα. 

Τρεις μέρες μετά, στις 15 Οκτώβρη 1944 τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στον Πειραιά. Στις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της γερμανικής αποχώρησης και της άφιξης των πρώτων βρετανικών μονάδων στο λιμάνι του Πειραιά, στην Αθήνα την εξουσία ασκούσε "σκιωδώς" ο διοικητικής της Αστυνομίας Άγγελος Έβερτ, υπό την ανοχή των υπολοίπων παραγόντων. Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ δεν εξεδήλωσαν την πρόθεση να καταλάβουν βίαια την ελληνική πρωτεύουσα, παρ' ότι διέθεταν τη στρατιωτική αυτή δυνατότητα.
Στις 18 Οκτωβρίου του 1944 έφτασε στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπυ και τους άνδρες του "Ιερού Λόχου" της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με μέλη της κυβέρνησης.

Πηγή: Στοιχεία από el.wikipedia.org

2 σχόλια:

  1. ΒΡΗΚΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης για την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, έκανε την εξής δήλωση: “Όπως είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης, “ήταν η πιο όμορφη, η πιο αλαφριά μέρα”. Ήταν μια μέρα γιορτής. Το ίδιο είναι και σήμερα. Θα πρέπει από δω και στο εξής, τη μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας, να τη γιορτάζουμε ολοένα με μεγαλύτερη λαμπρότητα και συμμετοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, εκείνο αυτό που γιορτάζουν είναι η λήξη του πολέμου. Επομένως, και του χρόνου όλοι πάλι μαζί”. Πηγή: cityofathens.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή