10 Απριλίου 2017

JP Morgan: Τα τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα μετά το Eurogroup

Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομεριών για το staff-level agreement (SLA), εντός λίγων εβδομάδων, προβλέπει το βασικό σενάριο της JP Morgan μετά το Eurogroup της Μάλτας. Στη συνέχεια τα μέτρα θα εγκριθούν από την ελληνική Βουλή με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέλιξη που θα απελευθερώσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις και θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η JP Morgan παραθέτει τρία πιθανά σενάρια σχετικά με την εξέλιξη του... ελληνικού δράματος: Το καλό, το κακό και το άσχημο, δίνοντας τη μεγαλύτερη πιθανότητα στο καλό (βασικό) σενάριο.

Τα τρία σενάρια
(με βάση δημοσίευμα στο capital.gr)

Το καλό σενάριο (85% πιθανότητα): 

Προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, πιθανώς και νωρίτερα. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση του SLA, που περιλαμβάνει την νομοθέτηση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Η κατάσταση είναι λιγότερο σαφής για την αγορά ενέργειας και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά εκτιμά ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση.

Κάποια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι επίσης απαραίτητη για πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρώπη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα βιώσιμα πλεονάσματα και αν υπάρξει τότε η Ελλάδα θα είναι σε καλή θέση να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ακόμη και πριν από τις 22 Μαΐου, και οι λόγοι είναι τρεις:
  • Πρώτον, υπάρχει η αίσθηση του έκτακτου από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει γρήγορα την συμφωνία, αφού θέλει να παραμένει στην εξουσία, παρά το πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγει μια καταστροφική ήττα σε πιθανές πρόωρες εκλογές.
  • Δεύτερον, η οικονομία έχει ήδη χτυπηθεί σοβαρά από την αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι καθυστερήσεις. Η περαιτέρω καθυστέρηση επιδεινώνει την κατάσταση.
  • Τρίτον, φαίνεται προτιμότερο να υπάρξει μια συμφωνία πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (στις 7 Μαΐου), γιατί μια νίκη έκπληξη από τη Le Pen θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και να εκτροχιάσει το τρέχον πλαίσιο.

Σε αυτό το καλό σενάριο, η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο QE το καλοκαίρι, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα βρεθεί στο 5,5%-6%.

Το κακό σενάριο (12% πιθανότητα): Συμφωνία την τελευταία στιγμή

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ή / και αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν τα απαιτούμενα μέτρα. Είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί με σαφήνεια αυτό το σενάριο, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν έως τα μέσα Ιουνίου. Τελικά βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μία take-it-or-leave-it προσφορά, και έτσι θα αποφύγει τη χρεοκοπία. 

Αυτό το σενάριο, παρά το θετικό τελικό αποτέλεσμα, θα είναι πολύ επιζήμιο για την οικονομία, με την εκροή των καταθέσεων να εντείνεται, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξευθεί στο 9-10%.

Το άσχημο σενάριο (3% πιθανότητα): Νέα κρίση ρευστότητας τον Ιούλιο

Οι φόβοι του Grexit θα επανέλθουν καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε ένα νέο ατύχημα ρευστότητας, όπως το καλοκαίρι του 2015. Η τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταρρέει τελικά κοντά στην προθεσμία του Ιουλίου, ενώ δεν υπάρχει προθυμία από την αντιπολίτευση να βοηθήσει την κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να διαμορφωθεί με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. 

Κατά την άποψη της JP Morgan, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει χρεοκοπία και το Grexit θα εκτονωθεί τελικά χάρη σε μια "γέφυρα" της τελευταίας στιγμής από τους Ευρωπαίους πιστωτές, σε αντάλλαγμα τις ισχυρές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, η οικονομία θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση και πάλι, καθιστώντας έτσι το τρέχον μνημόνιο ξεπερασμένο, ενώ οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα θα εκτοξευθούν στο 20%.

Πηγή: Στοιχεία από capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου