3 Μαρτίου 2020

Έκθεση στην ΤτΕ: «Μύρτις, Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

Mε αφορμή την έκδοση συλλεκτικού νομίσματος για τη Μύρτιδα, εγκαινιάστηκε στις 25/02/2020 (και θα παραμείνει ως τις 10/04/2020) στο Μουσείο της ΤτΕ η έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

Τη συμβολή της Μύρτιδος στην προσπάθεια του ΟΗΕ να αναδείξει τις ολέθριες συνέπειες που έχουν για τα παιδιά οι πόλεμοι, η φτώχεια και οι ασθένειες,

εξήρε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και τόνισε ότι με την έκδοση του νομίσματος «θέλουμε να στηρίξουμε το συγκεκριμένο μήνυμα που επιδιώκει να στείλει στον κόσμο αυτή η αναπλασμένη μορφή ενός κοριτσιού που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ.», για να προσθέσει ότι «με όχημα τόσο το νόμισμα όσο και το Μουσείο μας, ευελπιστούμε να φθάσει αυτό το μήνυμα σε ένα ευρύτερο κοινό». 

«Υπάρχει άραγε καλύτερη απόδειξη αυτού που ονομάζουμε κοινωνική ευθύνη από το να αγγίξουμε τη σκέψη ενός παιδιού, να του μεταδώσουμε πανανθρώπινες αξίες και να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για τον αρχαίο μας πολιτισμό;» αναρωτήθηκε, στα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Στουρνάρας και κατέληξε με την ευχή «η έκθεση να κάνει ακόμη πιο γνωστή τη Μύρτιδα και να ακούσουν το μήνυμά της ακόμα περισσότεροι επισκέπτες». 

Εμπρόσθια όψη νομίσματος

Στην ομιλία του, στα εγκαίνια της έκθεσης, ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης αναφέρθηκε στο ταξίδι της επιστημονικής του έρευνας και στον τρόπο με τον οποίο αυτή η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, ενώ ευχαρίστησε το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος που αποδέχτηκαν την πρότασή του για την έκδοση του συλλεκτικού νομίσματος

Οπίσθια όψη νομίσματος

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο καλλιτέχνης του ΙΕΤΑ της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος, ο οποίος σχεδίασε το συλλεκτικό νόμισμα. Ο κ. Σταματόπουλος περιέγραψε τον τρόπο δημιουργίας του ασημένιου νομίσματος και αναφέρθηκε στα στοιχεία που τον ενέπνευσαν για να αποτυπώσει το πρόσωπο της Μύρτιδος πάνω στο ευγενές μέταλλο.

Με την έκθεση προβάλλεται ένα σημαντικό διεπιστημονικό επίτευγμα: το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ., στο Λοιμό των Αθηνών.

Το ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα «Μύρτις» στην πρόσθια όψη απεικονίζει το πρόσωπο της Μύρτιδος σε κατατομή, ενώ στην οπίσθια όψη την ακολουθία του DNA του μικροβιακού παράγοντα, που ευθύνεται για το θάνατό της.

Λίγα λόγια για τη Μύρτιδα

Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα ενδεκάχρονο κορίτσι που έζησε στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και πέθανε από το λοιμό, που αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, μαζί και τον ίδιο τον Περικλή. Η αιτία που προκάλεσε τον λοιμό αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της Ιατρικής.

Οι επιστημονικές έρευνες για τη λύση του μυστηρίου πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του κ. Παπαγρηγοράκη σε τυχαία επιλεγμένα οδοντικά κατάλοιπα από τον ομαδικό τάφο του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού. Τα κατάλοιπα αναλύθηκαν σε ελληνικά εργαστήρια από Έλληνες επιστήμονες με βάση τις σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA. Οι ερευνητές εντόπισαν το βακτήριο της Salmonella enterica serovar Typhi, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση του τυφοειδούς πυρετού.

Το παιδικό κρανίο της Μύρτιδος βρέθηκε και αυτό στον ομαδικό τάφο. Η άριστη κατάστασή του γέννησε την ιδέα της ανάπλασης του προσώπου της. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η μικρή Αθηναία αναγεννήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2010 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έκτοτε έχει εκτεθεί στο εξωτερικό και στα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδος. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν τη Μύρτιδα «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ» και συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας.


Πληροφορίες:
Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο της ΤτΕ ως τις 10 Απριλίου 2020.
Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3, 102 50 Αθήνα
E-mail: museum@bankofgreece.gr
Facebook: www.facebook.com/BoGMuseum/
τηλ.: 210 320 4444 , fax.: 210 320 2253


Πηγή: Στοιχεία από bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου