2 Μαρτίου 2020

Η «πανδημία» του φόβου που φέρνει ο Covid-19 στις αγορές

Η επιδημία του κοροναϊού είναι η πρώτη «infodemic», εξαιτίας πρωτίστως της ευρείας εξάπλωσης του ιού, αλλά και του εθισμού στις ειδήσεις μέσω διαδικτύου που διαδίδουν πανικό. Το Bloomberg συγκέντρωσε πέντε γραφήματα που σκιαγραφούν τις συνθήκες πανικού που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, αν και οι κίνδυνοι μιας σοβαρής διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αυξηθεί το βασικό σενάριο δείχνει πως η επίδρασή τους, αν και σημαντική, θα είναι κυρίως προσωρινή, αναφέρουν οικονομολόγοι της Berenberg Bank.  

Κοροναϊός: Η «πανδημία» φόβου στις αγορές

Με τον όρο «infodemic», δηλαδή μια υπερβολική ποσότητα πληροφοριών σχετικά με ένα πρόβλημα, περιγράφουν τις συνέπειες του νέου κοροναϊού στις αγορές οι διεθνείς αναλυτές. Ουσιαστικά αναλύουν την «πανδημία» φόβου που φέρνει ο Covid-19 με αποτέλεσμα τις μαζικές ρευστοποιήσεις και τη χειρότερη «χρηματιστηριακή» εβδομάδα από το 2008

Οι επενδυτές, επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τις ειδήσεις που διαδίδουν πανικό μέσω smartphones και tablet, εμφανίστηκαν απολύτως τρομαγμένοι, σβήνοντας αρκετά τρισ. δολάρια από τις κεφαλαιοποίησεις των διεθνών αγορών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές (όπως αναφέρει η 
naftemporiki.gr) η επιδημία του κοροναϊού είναι η πρώτη «infodemic», εξαιτίας πρωτίστως της ευρείας εξάπλωσης του ιού, αλλά και του εθισμού στις ειδήσεις μέσω διαδικτύου. Όπως τονίζουν ο φόβος κάνει τους ανθρώπους να ακολουθούν τη λογική του «κοπαδιού».

«Ο φόβος στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλάζει την οικονομική συμπεριφορά», σημειώνει ο οικονομολόγος συμπεριφοράς Ρίτσαρντ Πίτερσον. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, τόνισε πως ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν είναι ούτε ακριβείς - ή κατασκευάζεται σκόπιμα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στις χώρες να δώσουν μάχη ενάντια στο «infodemic» αυτών των ψεύτικων ειδήσεων, τα οποία -όπως είπε- είναι εξίσου επικίνδυνο.

Διανύοντας την πιο επώδυνη εβδομάδα τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα μηνύματα των ειδικών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2020. Αναμένει πλέον συρρίκνωσή τους κατά 2% και προειδοποιεί ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να υποτιμούν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η εξάπλωση του κοροναϊού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. H Credit Suisse φοβάται επίσης ότι θα ανοίξουν οικονομικές πληγές και οι αγορές θα συνεχίσουν να νοσούν. Ελαφρώς πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζεται η Morgan Stanley. Ωστόσο η διόρθωση είναι γεγονός. Οι περισσότεροι δείκτες απέχουν τουλάχιστον 10% από τα υψηλά στα οποία βρέθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο. 



Bloomberg: Ο πανικός των αγορών σε 5 γραφήματα 

Πέντε γραφήματα, που συγκέντρωσε το Bloomberg (και δημοσιεύει η naftemporiki.gr), σκιαγραφούν τις συνθήκες πανικού (λόγω κορωνοϊού) που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες στις ευρωπαϊκές αγορές:

Οι μετοχές στην Ευρώπη είχαν απώλειες 12% την τελευταία εβδομάδα. Αυτές ήταν μεγαλύτερες ακόμη και από εκείνες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο 2016. Ξύπνησαν δε μνήμες από τη μεγάλη κρίση του 2008.

Η μεταβλητότητα εκτινάχθηκε στα ύψη. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 Volatlility Index σκαρφάλωσε σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από το 2011, όταν η κρίση χρέους της Ευρωζώνης βρισκόταν στο απόγειό της (γράφημα επάνω).

Με τη Γερμανία να βάζει σε καραντίνα 1.000 ανθρώπους και την Ιταλία να καταγράφει καθημερινά δεκάδες νέα κρούσματα, οι επενδυτές ετράπησαν σε φυγή. Η στροφή τους σε ασφαλή καταφύγια έσβησε 1,1 τρισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 
(γράφημα κάτω).


O κλάδος που δέχθηκε το μεγαλύτερο με διαφορά πλήγμα ήταν εκείνος των Ταξιδιών- Αναψυχής. Είναι όχι μόνο σε φάση διόρθωσης, αλλά και πολύ κοντά σε bear market έχοντας υποχωρήσει 19% από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Σε ανώμαλη προσγείωση έχουν υποχρεωθεί οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. 

Το «καλό» μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είναι πως οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσιάζουν πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις αμερικανικές. Έτσι όταν οι ταύροι αποφασίσουν να επιστρέψουν στην αγορά, ενδεχομένως να τις προτιμήσουν (γράφημα κάτω).


Σημαντικές αλλά προσωρινές οι συνέπειες του κορωνοϊού

Ωστόσο, αν και οι κίνδυνοι μιας σοβαρής διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αυξηθεί, το βασικό σενάριο των 
επικεφαλής οικονομολόγων της Berenberg Bank κ.κ. Holger Schmieding και Kallum Pickering δείχνει (σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή) πως η επίδραση, αν και σημαντική, θα είναι κυρίως προσωρινή. Υστερα από μερικούς δύσκολους μήνες, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανόν να επανέλθει σταδιακά στους ρυθμούς ανάπτυξής της. 

Οι πανδημίες προκαλούν σοκ τόσο στην παγκόσμια ζήτηση όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι περιοχές στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο ιός πλήττονται από χαμηλή κατανάλωση καθώς και από αναταραχές σε επίπεδο παραγωγής. Αλλού, οι επιπτώσεις είναι πιο ευδιάκριτες στην εφοδιαστική αλυσίδα για τους παραγωγούς αλλά και για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών παγκοσμίως, ενώ το πλήγμα επεκτείνεται και σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Aπό τη στιγμή που το ξέσπασμα του ιού έχει περιοριστεί στην Κίνα και σε γειτονικές χώρες, με την Ιταλία σύντομα να συγκρατεί την εξάπλωσή του, η Ευρώπη πιθανώς να έχει αποφύγει τα χειρότερα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες είτε διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες που εξαπλώνονται στην Aνατολική Ασία είτε πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες προς τα εκεί. Ωστόσο, θα παραμείνει ήπιας μορφής ο αντίκτυπος στην οικονομία στη διάρκεια του 2020, δηλαδή θα πληγεί αρχικά η οικονομία και στη συνέχεια θα ανακάμψει όταν αποκατασταθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. 


Παρότι τα πρόσφατα στοιχεία θα πρέπει να διερευνηθούν με προσοχή, η συνεχής βελτίωση των βασικών οικονομικών στοιχείων που αφορούν την Ευρώπη για τον Φεβρουάριο, παρά τις εντεινόμενες αναταραχές λόγω του ιού στην Κίνα, καταδεικνύουν μια θετική δυναμική στον τομέα της μεταποίησης. 

Ωστόσο ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα της επιδημίας στην Ευρώπη, σε σημείο που θα υποχρεώσει τις Αρχές να λάβουν περισσότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο εργοστασίων ή γραφείων, θα έχει μεγαλύτερη άμεση επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και στην αλυσίδα εφοδιασμού. Και ενώ αυτό το ενδεχόμενο παραμένει για την ώρα μικρό, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις μετά την πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων στην Ιταλία.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr και kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Σε ένα ξέφρενο ράλι επιδόθηκαν σήμερα, κυρίως προς το τέλος της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες της Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1.293,96 μονάδες (5,09%) και έκλεισε στις 26.703,32 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq στο +4,49%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 4,60%. Οι αναλυτές περιμένουν πλέον παρέμβαση της Federal Reserve με μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σύντομα. Σημειώνεται ότι ο Dow κατέγραψε την Παρασκευή συνολικές απώλειες 12,4% στην περασμένη εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 έχασε 11,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 10,5% εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19.

    ΑπάντησηΔιαγραφή