6 Αυγούστου 2021

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Εθνική πόλο στον τελικό

Η εθνική υδατοσφαίρισης (πόλο) των ανδρών, η διαχρονικά πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, βρίσκεται στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τη νίκη της με 9-6 επί της εννέα φορές «χρυσής» Ολυμπιονίκη Ουγγαρίας, στον ημιτελικό του τουρνουά. Το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου, με «γρανιτένια» άμυνα και κορυφαίο τον Στέλιο Αργυρόπουλο, δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο σκορ και ξέφυγε στο τελευταίο οκτάλεπτο, φτάνοντας στον ιστορικό θρίαμβο.

Η επιτυχία της εθνικής είναι δεδομένη, έχει ήδη εξασφαλίσει το αργυρό μετάλλιο, αλλά η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Το πρωί της Κυριακής (8/8, 10:30), με αντίπαλο τη Σερβία (που νίκησε στον άλλο ημιτελικό με 10-9 την Ισπανία), η ελληνική ομάδα θα επιδιώξει να ανέβει στην κορυφή για το χρυσό και δεν υπάρχει πλέον κανείς που να αμφισβητεί ότι μπορεί να το κάνει. 


Η εθνική έχασε τρεις ευκαιρίες με παίκτη παραπάνω στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, αλλά η άμυνά της ήταν για ακόμη μία φορά απροσπέλαστη, με τα μπλοκ και τον Μάνο Ζερδεβά να κρατούν «άσφαιρους» του Ούγγρους, ακόμη και σε φάση με διπλή αποβολή. Μετά από 6,5 λεπτά αγώνα, ο Αργυρόπουλος αξιοποίησε την τέταρτη ποινή που κέρδισε η ελληνική ομάδα και άνοιξε το σκορ και αμέσως μετά ο Γκιουβέτσης διπλασίασε τα «γαλανόλευκα» τέρματα, όμως ο Βάμος «έσπασε το ρόδι» και μείωσε στα τελευταία δευτερόλεπτα της πρώτης περιόδου.


Ο Αργυρόπουλος με μία πολύ ωραία και δύσκολη ενέργεια πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου, όμως λίγο αργότερα (και αφού η Ουγγαρία απάντησε άμεσα) χρεώθηκε και με τη δεύτερη ποινή του. Το 3-2 δεν άλλαξε ως τη λήξη του ημίχρονου, που όμως βρήκε τον Θοδωρή Βλάχο να... ψάχνει αμυντικό, αφού και οι Σκουμπάκης και Δερβίσης έφτασαν τις δύο αποβολές. Η εξαιρετική άμυνα στον παραπάνω και κάποιες βιαστικές επιλογές των Μαγυάρων, ήταν τα στοιχεία που επέτρεψαν στην εθνική να διατηρήσει το προβάδισμα, καθώς τα βασικά επιθετικά ατού της (Φουντούλης, Γενηδουνιάς, Βλαχόπουλος) ήταν εξουδετερωμένα.

Η Ουγγαρία βελτιώθηκε κάπως στον παίκτη παραπάνω στην τρίτη περίοδο και κατάφερε δύο φορές να ισοφαρίσει, αλλά ο Στέλιος Αργυρόπουλος συνέχισε να δίνει πολύτιμες λύσεις και η ελληνική ομάδα μπήκε με προβάδισμα (6-5) στο τελευταίο καθοριστικό οκτάλεπτο. 


Ο Μάνχερτς σε παίκτη παραπάνω ισοφάρισε ξανά, αλλά κάπου εκεί εμφανίστηκαν τα «βαριά χαρτιά». Ο Φουντούλης με ταχύτατη εκτέλεση πέτυχε το πρώτο ελληνικό γκολ στα ίσια και ο Βλαχόπουλος σε παραπάνω έφεραν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο +2 (7-5), περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Ο Ντένες Βάργκα μείωσε προσωρινά, αλλά ο «βενιαμίν» Κώστας Γκιουβέτσης «εκτέλεσε» τον Νάγκι και ένας άλλος παγκόσμιος πρωταθλητής νέων, ο Δημήτρης Σκουμπάκης, «σφράγισε» τον ελληνικό θρίαμβο με 9-6Τα οκτάλεπτα: 2-1, 1-1, 2-2, 4-2

Advertisement-

Ξεκίνησε λοιπόν η εθνική μας ομάδα πόλο για το Τόκιο με ένα... όνειρο τρελό, θα επιστρέψει στην Αθήνα με ένα μετάλλιο, ίσως και το χρυσό. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. «Ασημένια» τελικά η Εθνική μας ομάδα στο Πόλο. Ηττήθηκε με 13-10 από τη Σερβία, στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά του Τόκιο, και αρκέστηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, που και πάλι βέβαια αποτελεί τεράστια επιτυχία καθώς αποτελεί το τέταρτο μετάλλιο της χώρας μας στη φετινή διοργάνωση και το δεύτερο της Ελλάδας σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία των Αγώνων, μετά το ασημένιο της αντίστοιχης εθνικής γυναικών, το 2004 στην Αθήνα. Η Σερβία κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Ολυμπιακό τίτλο, καθώς η ατομική ποιότητα, η τεράστια εμπειρία και η αυτοπεποίθηση των παικτών έκανε τη διαφορά στα κρίσιμα σημεία του τελικού. Στον «μικρό» τελικό στο πόλο η Ουγγαρία νίκησε την Ισπανία με 9-5 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή