16 Μαρτίου 2023

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 16.3.2023

Πανελλαδική απεργία. Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
μετά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη. Σε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων προχώρησαν σήμερα τα συνδικάτα σήμερα με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Στην απεργία συμμετείχε τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ).
Λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι, και ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της πορείας είχε περάσει από το Σύνταγμα, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδα διαδηλωτών και στις αστυνομικές δυνάμεις. Διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότοφ, ενώ τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.
Αρχικά τα επεισόδια ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και στην πάνω πλευρά, μπροστά από τη Βουλή. Στη συνέχεια κουκουλοφόροι άρχισαν να κατευθύνονται προς την πλατεία Ομονοίας συνεχίζοντας να πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που τους ακολουθούσαν.
Στο Σύνταγμα, συγκεντρώθηκαν από τις 11 η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν τη μεγάλη πορεία φτάνοντας στα γραφεία της Hellenic Train στη Συγγρού. Το ΠΑΜΕ, όπως επίσης και φοιτητικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και σωματεία, είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Πανεπιστημίου από την αρχή της μέχρι και τα Χαυτεία. Γύρω στις 12 το μεσημέρι, το μπλοκ του ΠΑΜΕ πέρασε μπροστά από τη Βουλή και στη συνέχεια κατευθύνθηκε επίσης προς Συγγρού.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης και η ΟΛΜΕ, φοιτητές και αριστερές οργανώσεις. Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν ειρηνικά μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου.
Στο τέλος της «αλυσίδας» αυτής βρέθηκαν μέλη συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα Χαυτεία.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. kathimerini.gr


Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη. Η έκτακτη στήριξη σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων χρεών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνονται είναι οι σημαντικότερες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του: Θεσπίζεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που, λόγω προσωπικής διαφοράς, ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση 7,75%, που ξεκίνησε να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση, καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχοι. Η ενίσχυση κλιμακώνεται με βάση το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς. kathimerini.gr

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε «πιστή» στις εξαγγελίες της και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, ταυτόχρονα με την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Συνεπώς, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023. naftemporiki.gr

Crédit Suisse: «Σωσίβιο» 50 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας


Πρωτογενές αποτέλεσμα 4,2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2023. Αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Ωστόσο τμήμα της αύξησης αυτής, εκτιμώμενου ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπράττονταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.201 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.816 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ζάκυνθος: Κλείνει ξανά το «Ναυάγιο». Την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου εισηγήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου