5 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Το πολιτικό της αποτύπωμα

Όσο και αν είναι μακάβριο και κυνικό να γίνονται πολιτικοί υπολογισμοί πάνω από τεμαχισμένα πτώματα, το φοβερό ερώτημα «ποιο είναι το πολιτικό αποτύπωμα της τραγωδίας στα Τέμπη;» πλανάται πάνω από τα επιτελεία των κομμάτων. Και η απάντηση: Δεν υπάρχει κανόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αρχική αγανάκτηση του κόσμου στη συνέχεια υποχωρεί. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπου η ήπια αρχικά αντίδραση, σε βάθος χρόνου ενισχύεται και μεγεθύνεται.
 

Aπό δυο σχετικά δημοσιεύματα ένα μεγάλο μέρος, στη συνέχεια:

Το πολιτικό αποτύπωμα της τραγωδίας στα Τέμπη
του Δημήτρη Ευθυμάκη στο Protagon.gr

Μια φοβερή ερώτηση πλανάται πάνω από τα επιτελεία των κομμάτων. «Ποιο είναι το πολιτικό αποτύπωμα της τραγωδίας των Τεμπών;» Όσο κι αν μοιάζει μακάβριο και κυνικό να γίνονται πολιτικοί υπολογισμοί πάνω από τεμαχισμένα πτώματα νέων παιδιών, ας μην γελιόμαστε. Πίσω από τους θρήνους καραδοκεί η κομματική αριθμητική. 

Καθότι βρισκόμαστε μέσα σε προεκλογική περίοδο, μην ξεχνιόμαστε. Αν οι κάλπες απείχαν δώδεκα ή είκοσι τέσσερις μήνες, θα υπήρχε επαρκής χρόνος για πιο μακροχρόνια πολιτική διαχείριση. Τώρα βρισκόμαστε μέσα στην άδηλη χρονική ζώνη του βρασμού. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τέρας που μπορεί να ξεπροβάλει μέσα από τους αφρούς ενός καζανιού γεμάτου άγνωστα υλικά που σιγοβράζει. Η κυβέρνηση βλαστημά την τύχη της με ένα «μα ήταν ανάγκη να γίνει τώρα;». Η αντιπολίτευση πάλι υψώνει ένα γεμάτο κρυφές ελπίδες βλέμμα προς τον ουρανό και με ένα εσωτερικό χαμόγελο μουρμουρά ένα υπόγειο «λες…;». 

Μήτε ομιλίες, μήτε συγκεντρώσεις, μήτε εκδηλώσεις, μήτε εξαγγελίες. Συγκαλυμμένες και δήθεν συντετριμμένες οι επιθέσεις, βελούδινες οι άμυνες και οι αντεπιθέσεις. Σιγή από όλους και ανεπαίσθητες κινήσεις, πάνω από ένα εκλογικό σώμα που ουδείς γνωρίζει πώς θα αφομοιώσει το τρομερό θέαμα των τρακαρισμένων βαγονιών με τα απανθρακωμένα ανθρώπινα μέλη ανάμεσα στα σιδερικά. 

Οι δημοσκόποι έπαψαν προσώρας να μετρούν, περιμένοντας να καταλαγιάσει κάτι που δεν ξέρουν καν να κατονομάσουν. Έχουν μια γενική θεωρητική ιδέα περί της αντίδρασης των εκλογικών σωμάτων απέναντι σε σοκαριστικά γεγονότα τέτοιου βεληνεκούς, αλλά κι αυτή δεν τους πολυβοηθά. Είτε –λέει- η αρχική αγανάκτηση του κόσμου δίνει σιγά-σιγά την θέση της σε ψυχραιμότερες δεύτερες σκέψεις άρα σε ήπιες πολιτικές επιδράσεις, είτε η αρχική κοινωνική αναμονή κρύβει από κάτω της ένα υπόγειο οργισμένο ποτάμι, που με τον καιρό φουντώνει καταστροφικά και τα κάνει όλα μαντάρα. 

Γρίφος δηλαδή… και οι εκλογές όλο και πλησιάζουν… σαν τρένο που έρχεται από απέναντι μέσα στο σκοτάδι και κανείς δεν ξέρει αν πατά στις δικές του ράγες και θα τον τσακίσει ή στις παράλληλες, οπότε θα περάσει δίπλα του. 


Άγνωστο το πολιτικό αποτύπωμα της τραγωδίας στα Τέμπη
από την Καθημερινή

Το βαρύ πένθος σε ολόκληρη τη χώρα είναι η αναπόδραστη πραγματικότητα που επέβαλε η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών. Το κυρίαρχο κλίμα οδύνης θέτει σε κατάσταση προσωρινής παύσης και τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν από πλευράς πολιτικής δραστηριότητας. Ηδη, αμέσως μετά το δυστύχημα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ανεστάλησαν, οποιαδήποτε συζήτηση για πρωτοβουλίες και κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι αυτομάτως εκτός πλαισίου. Η κυρίαρχη το προηγούμενο διάστημα συζήτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μπήκε στο περιθώριο και μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν σταματήσει τις μετρήσεις από την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος. Οπως αναφέρει σχετικά στέλεχος εταιρείας μετρήσεων, δείχνει εντελώς άτοπο να γίνει αυτή τη στιγμή μέτρηση για οτιδήποτε, ακόμη και για το αποτύπωμα της τραγωδίας. «Δεν είναι εύκολο να συλλάβει κανείς και να αποδεχθεί αυτό που έγινε, είμαστε πολύ κοντά στο συμβάν και αφορά την απώλεια πολλών νέων ανθρώπων, κάτι που κάνει την τραγωδία χειρότερη και πολύ δύσκολο να σκεφθεί κάποιος και να την αξιολογήσει ψύχραιμα. Θα δούμε το αποτύπωμά της αφού περάσει λίγος χρόνος», υπογραμμίζει.

Οπως, μάλιστα, προσθέτει, η εμπειρία από το παρελθόν συνηγορεί με αυτή την εκτίμηση. «Φαίνεται ότι η εν θερμώ αποτύπωση-αντίδραση της κοινής γνώμης σε τόσο ακραία γεγονότα τις περισσότερες φορές διαφέρει από αυτό που απομένει και αποτυπώνεται μεσο-μακροπρόθεσμα
». Το βέβαιο είναι ότι τόσο μεγάλης εμβέλειας καταστροφικά γεγονότα αφήνουν το αποτύπωμά τους. 

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το στέλεχος της εταιρείας μετρήσεων, «δεν υπάρχει κανόνας στο πώς αυτό θα αποτυπωθεί από τους πολίτες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πολύ κοντά σε γεγονότα έχουμε μια πιο αυστηρή αντιμετώπιση, η οποία στη συνέχεια γίνεται πιο ήπια. Εχουμε, όμως, δει και το αντίθετο. Αρχικά χαμηλών τόνων αντίδραση, η οποία σε βάθος χρόνου ενισχύεται και μεγεθύνεται. Δεν υπάρχει κανόνας για να εκτιμήσουμε πώς θα αποτυπωθεί ένα τόσο τραγικό γεγονός».

Πηγές: protagon.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου