14 Μαρτίου 2023

Η άγνοια του σταθμάρχη και η έλλειψη αξιολόγησης

Οι αποκαλυπτικές εγγραφές στο «μαύρο κουτί» της τηλεδιοίκησης που λειτουργεί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας. 
Ο σταθμάρχης δεν ήξερε να χειριστεί το σύστημα τηλεδιοίκησης. 
Η ευθύνη του σταθμάρχη, αλλά και της πολιτείας.

«Ο 59χρονος προφυλακισμένος σταθμάρχης Λάρισας Β.Σ. δεν γνώριζε ή επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου το σύστημα τηλεδιοίκησης, που εδώ και μερικούς μήνες έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στον σταθμό Λάρισας. Για τη χάραξη της διαδρομής βασίστηκε στον παλιό πίνακα ελέγχου, με συνέπεια να ξεχάσει σε λάθος θέση ένα από τα κλειδιά και να στείλει την αμαξοστοιχία Intercity 62 στο ρεύμα καθόδου, όπου όμως κινούνταν με αντίθετη πορεία η εμπορική αμαξοστοιχία.

Οι δύο εμπειρότεροι συνάδελφοί του που είχαν βάρδια τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος χρησιμοποιούσαν όχι τον παλιό πίνακα ελέγχου αλλά το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής χάραξης της διαδρομής. Εφυγαν όμως νωρίτερα από το πόστο τους με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο».

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτυπώνονται με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο στο «μαύρο κουτί» του συστήματος τηλεδιοίκησης, τον πίνακα καταγραφής συμβάντων, που λειτουργεί στον σταθμό Λάρισας,σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Τα δεδομένα είναι πλέον αρκετά σαφή: Ένας σταθμάρχης δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν γνωρίζει να την κάνει σωστά ή επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον "παλιό πίνακα ελέγχου" με τραγικά μάλιστα λάθη, αντί του "αυτοματοποιημένου συστήματος ηλεκτρονικής χάραξης της διαδρομής" που χρησιμοποιούσαν οι εμπειρότεροι συνάδελφοί του. Έχει λοιπόν τεράστια συμβολή στην τραγική κατάληξη, στην σύγκρουση των δυο τρένων.

Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτεται και ένας κρατικός μηχανισμός που ενώ δεν μπορεί να ενσωματώσει τις νέες πιο ασφαλείς τεχνολογίες, ωθεί προς τα πάνω ανθρώπους ανεξάρτητα από τις ικανότητες και τα ουσιαστικά τους προσόντα, συχνά κατόπιν κομματικών ή συνδικαλιστικών πιέσεων.

Όσο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, που κατά καιρούς προσπαθεί να επιβάλλει στο Δημόσιο η όποια κυβέρνηση, αυτή συναντά την άρνηση των συνδικάτων με την υποστήριξη συνήθως κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρόσφατο παράδειγμα η επιχειρούμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους/τις εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων όλης της χώρας, που συνεχίζουν και κλιμακώνουν αυτή την περίοδο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους διατρανώνοντας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, την αταλάντευτη απόφασή τους να ακυρώσουν την τιμωρητική ατομική αξιολόγηση που επιχειρεί να επιβάλει, βίαια και αυταρχικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη» ανέφερε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Φεβρουαρίου του 2023 για την αξιολόγηση στην Παιδεία.

Δεν νοείται όμως στην σημερινή σύγχρονη κοινωνία, όπου πλήθος από εργασίες απαιτούν γνώση, ικανότητα και εμπειρία, κάποιοι να κάνουν σημαία τους την άρνηση στην αξιολόγηση στο Δημόσιο, ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών.

Μπορεί λοιπόν η τραγωδία στα Τέμπη να οφείλεται κατ' αρχήν σε ένα ανθρώπινο λάθος, ο σταθμάρχης της Λάρισας να φέρει την κύρια ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων με τους 57 νεκρους, αλλά ευθύνεται και η πολιτεία. 

Εξάλλου, μιλώντας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη είπε για τις ευθύνες της τραγωδίας: «Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο "γιοφύρι της Άρτας", μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας».

Για το "χάλι" του ΟΣΕ και τη μη ολοκλήρωση της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης, την κύρια ευθύνη φέρει λοιπόν η κυβέρνηση, η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες. Ευθύνεται επίσης η κυβέρνηση γιατί (παρά τις όποιες αντιδράσεις) δεν κατόρθωσε να καθιερώσει, μέσω μιας αξιολόγησης, ένα ασφαλές για τους πολίτες πλαίσιο, βάσει του οποίου οι υπάλληλοι σε καίριες θέσεις να εκτελούν επιτυχώς το έργο τους. Αν στη θέση του σταθμάρχη Λάρισας υπήρχε κάποιος που είχε αξιολογηθεί σε ικανοποιητικό έστω επίπεδο, η τραγωδία στα Τέμπη θα είχε αποφευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου