11 Αυγούστου 2013

Εννέα Έλληνες πρωθυπουργοί στον Λευκό Οίκο από το 1946


Επ' ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του Α. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, ας θυμηθούμε ποιοι Έλληνες πρωθυπουργοί προηγήθηκαν, από τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και μετά:

Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που πέρασε τον Ατλαντικό για να συναντηθεί με τον ηγέτη της ισχυρότερης δύναμης διεθνώς ήταν ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, τον Δεκέμβριο του 1946 εν μέσω εμφυλίου στην Ελλάδα.
Ήταν αυτός που είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Τρούμαν οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Τρεις μήνες αργότερα ξεκίνησε η υλοποίηση του Δόγματος Τρούμαν, το οποίο οδήγησε σε ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας και βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1961, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Τζον Κένεντι, ακριβώς τη στιγμή που λάμβανε χώρα η «κουβανική κρίση» και η αποτυχία της αμερικανικής επιχείρησης στον Κόλπο των Χοίρων για την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.Βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν η αμερικανική βοήθεια.

Μετά τρία χρόνια, τον Ιούνιο του 1964, στο οβάλ γραφείο εισέρχεται ο Γεώργιος Παπανδρέου. Τον υποδέχεται ο Λίντον Τζόνσον και στην αιχμή των συζητήσεων βρίσκονται οι τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο.

Το 1990 στις 6 Ιουνίου, η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, με βασικό θέμα το στάτους κβο στην Κύπρο, είχε αποτελέσει την απαρχή μιας προσωπικής σχέσης με τον κ. Τζορτζ Μπους (τον πρεσβύτερο) τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Η σχέση αυτή σφραγίστηκε λίγα χρόνια αργότερα με το ταξίδι του πρώην πλανητάρχη στα Χανιά και τη φιλοξενία του στην οικία Μητσοτάκη. Ο Α. Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε τότε συνοδεύσει τον Κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.

Τέσσερα χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1994, επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο ο Ανδρέας Παπανδρέου, προσκεκλημένος από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον Έλληνα ηγέτη. Στην ατζέντα κυριαρχούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό ζήτημα και η γιουγκοσλαβική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το αμερικάνικο «εμπάργκο» στην πρώτη κυβερνητική θητεία του Α. Παπανδρέου,

Τον Απρίλιο του 1996 ο Μπιλ Κλίντον υποδέχεται στο οβάλ γραφείο τον Κωνσταντίνο Σημίτη, ο οποίος σε σχέση με τα... υπερατλαντικά ταξίδια αυτής της κατηγορίας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ο τότε πρωθυπουργός ήταν ο μόνος Ελληνας ηγέτης που πέρασε κι άλλη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Ηταν τον Ιανουάριο του 2002, και η αποστολή του ήταν να προσφέρει ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2005, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε στο γραφείο του τον διάδοχο του Κ. Σημίτη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον νεότερο. Στο επίκεντρο βρίσκονται η λύση του Κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο σημερινός πλανητάρχης Μπαράκ 
Ομπάμα υποδέχθηκε τον επόμενο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου (τον νεώτερο) στις 9 Μαρτίου του 2010. Βασικό θέμα των συνομιλιών η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Παρότι τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για άριστη χημεία μεταξύ των δύο ανδρών, η χώρα μας δεν αποκόμισε κάτι άλλο παρά την Τρόικα. 

Τέλος, μόλις λίγες μέρες πριν, στις 8 Αυγούστου 2013 και πάλι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ζητούμενο και αυτή τη φορά η Αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Το αποτέλεσμα, παρ΄ότι λεκτικά θετικό, στην ουσία θα φανεί το προσεχές διάστημα. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο έκτος μετά τη μεταπολίτευση και ο ένατος μετά τον πόλεμο Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

______________
Πηγές: http://www.kathimerini.gr και 
http://www.protagon.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου