27 Αυγούστου 2013

Κύπρος: Πολιτικοί και τραπεζίτες να οδηγηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου δηλώνει ο Λουκής Λουκαΐδης

Αξιόποινες ενέργειες αξιωματούχων του κράτους και των τραπεζών

Αρκετές ενέργειες και παραλείψεις κρατικών και τραπεζικών αξιωματούχων είναι αξιόποινες και συνεπώς πρέπει το συντομότερο να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον των Δικαστηρίων με στόχο την καταδίκη και τιμωρία τους. Αυτό αναφέρει ο πρώην Δικαστής του ΕΔΑΔ και δικηγόρος, Λουκής Λουκαΐδης, ο οποίος τοποθετείται και στην απόφαση του Δικαστηρίου για το Μαρί. Επιβεβαιώνει δε πως θα προχωρήσει σε ποινική δίωξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" (δημοσιεύτηκε χθες), ο κ. Λουκαΐδης αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής στο Κυπριακό.
Σημειώνει πως θα πρέπει να απαλλαγούμε από τις υποχωρήσεις μας που έγιναν τόσα χρόνια στο Κυπριακό. Το κόστος, όπως τονίζει, είναι μεγαλύτερο εάν συνεχίσουν οι ίδιες παραχωρήσεις παρά εάν αποσυρθεί οτιδήποτε αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσφατα, αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συμμορφώνονται τα όργανά της (πχ Commission) -όχι μόνο τα κράτη της- με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να είναι υπόλογη γι' αυτό στο ΕΔΑΔ. Εμείς, διερωτήθηκε, θα στραφούμε πίσω στην εποχή των φυλετικών διακρίσεων τύπου Απαρχάιντ;

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο στο σύνολό του από το "philenews.com"

Συνέντευξη: Κώστας Βενιζέλος

- Αρχίζουν το φθινόπωρο οι συνομιλίες για το Κυπριακό; Μπορεί σήμερα η Κύπρος -και με τα προβλήματα που έχει στην οικονομία- να αποποιηθεί παλαιότερων δεσμεύσεων; 

- Η Κύπρος στις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να λύσει το κυπριακό μέσω συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους -δηλαδή στην ουσία με την Τουρκία- ευρισκόμενη σε μειονεκτική θέση λόγω έλλειψης συμμαχιών, εσφαλμένης στρατηγικής και κακοπιστίας της Τουρκίας. Με τα δεδομένα αυτά και το πρόβλημα της οικονομίας, η πορεία των συνομιλιών είναι καταδικασμένη σε αδιέξοδο εκτός εάν αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση του πυρήνα των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Αυτό σημαίνει και αδυναμία αποποίησης παλαιότερων παραχωρήσεων. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης αναμόρφωση της πολιτικής μας με στόχο μια πραγματικά βιώσιμη μόνιμη λύση.

- Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες εισηγείστε για την αναμόρφωση αυτή; 

- Κατ' αρχή, πρέπει να επιδιώξουμε μέσον της Ε.Ε. αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας με την επιμονή εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά επίδειξης καλής πίστης. Χωρίς τέτοια αλλαγή θα βρεθούμε στις συνομιλίες στο ίδιο σημείο. Έπειτα, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η βάση των συνομιλιών διότι η υφιστάμενη βάση προκαθορίζει μια λύση στα μέτρα της τουρκικής πολιτικής και οπωσδήποτε μιας μη βιώσιμης λύσης. Η σωστή βάση είναι η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι δόρυ και ασπίδα και δίδει οπωσδήποτε βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Και τούτο διότι, εφόσον υπάρξει προστασία των δικαιωμάτων ελεύθερης εγκατάστασης, διακίνησης, ιδιοκτησίας, απαγόρευσης φυλετικών διακρίσεων, εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλων των Κυπρίων ισότιμα ως και της απαγόρευσης χρήσης βίας λύνεται σωστά το Κυπριακό. Και αν ακόμη αποκρούει η άλλη πλευρά τα δικαιώματα αυτά, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να μας πουν ότι ζητούμε άδικα πράγματα. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και σταθερή σχετική πολιτική. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Κύπρο, η κακοπιστία και η αλύγιστη άδικη πολιτική της Τουρκίας σε συνδυασμό με την προβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέπουν, πιστεύω, απόσυρση προηγούμενων παραχωρήσεων που, άλλωστε, όπως πάντοτε διακηρυσσόταν, δεν είναι δεσμευτικές εφόσον δεν λυθεί συνολικά το Κυπριακό.

- Είσαστε υπέρμαχος της θέσης πως τα δεδομένα άλλαξαν όπως και το υπόβαθρο στις συμφωνίες Μακαρίου - Ντενκτάς και πως θα μπορούσαμε να αποδεσμευθούμε. Το κόστος το μετράτε; 

- Η «αποδέσμευση» είναι δικαιολογημένη. Το κόστος είναι μεγαλύτερο εάν συνεχίσουν οι ίδιες παραχωρήσεις παρά εάν αποσυρθεί οτιδήποτε αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συμμορφώνονται τα όργανά της (πχ Commission) -όχι μόνο τα κράτη της- με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να είναι υπόλογη γι' αυτό στο ΕΔΑΔ. Εμείς θα στραφούμε πίσω στην εποχή των φυλετικών διακρίσεων τύπου Απαρχάιντ; Μόνον με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί η λύση να είναι βιώσιμη. Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν αξιοποίησαν σωστά και με συνέπεια το θέμα αυτό.

- Παρακολουθείτε τα όσα διαδραματίζονται στην οικονομία, όπως και μέσω της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία. Πιστεύετε πως για την καταστροφή στην οικονομία θα πρέπει κάποιοι να αχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης; Θα πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή; 

- Αρκετές ενέργειες και παραλείψεις κρατικών και τραπεζικών αξιωματούχων είναι αξιόποινες και συνεπώς πρέπει το συντομότερο να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον των Δικαστηρίων με στόχο την καταδίκη και τιμωρία τους. 

- Επί τούτου, κάποιοι θα υποστηρίξουν πως «κάναμε λάθος εκτίμηση». Αυτό δεν είναι ποινικό θέμα. Μπορεί να οχυρωθούν πίσω από αυτή τη θέση; 

- Η υποκειμενική εκτίμηση των υπευθύνων δεν τους απαλλάσσει από την ποινική τους ευθύνη. Αρκεί ο υπεύθυνος για μια πράξη ή παράλειψη να γνώριζε τη φύση των ενεργειών του. Ο σκοπός ή το ελατήριο δεν έχουν νομική σημασία. Αυτό ισχύει για την κλοπή, τις καταχρήσεις και τις άλλες αξιόποινες οικονομικές ατασθαλίες.

Σε κρίση η δικαιοσύνη

- Έχετε εκφράσει την άποψη ότι η Δικαιοσύνη διέρχεται σοβαρή κρίση. 

- Πράγματι, ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν χειρότερα από σήμερα τα πράγματα στην κυπριακή Δικαιοσύνη, τόσο από απόψεως οργάνωσης και απόδοσης αλλά και επιπέδου επάνδρωσης του δικαστικού σώματος και των δικαστικών αποφάσεων με κάποιες εξαιρέσεις. Αυτό το διαπιστώνει εύκολα ένας πεπειραμένος νομικός που παρουσιάζεται συχνά στα δικαστήρια. Ξέρετε π.χ. ότι ομόφωνα οι 13 δικαστές του Ανώτατου αποφάνθηκαν (13/3/2013) ότι τα ίδια θέματα μιας απορριπτικής απόφαση τους σε εφεση είχαν ήδη απορριφθεί και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενώ αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα; Τρεις άλλοι εφέτες αποφάνθηκαν ότι το να σε χαρακτηρίσουν στον Τύπο «προδότη» διότι διαφώνησαν με μια έντιμη απόφαση σου δεν είναι λίβελος! Με άλλη τριμελής σύνθεση το Ανώτατο σε μια ποινική υπόθεση παρερμήνευσε έκδηλα μια καθοριστική διαφορά δεκαοκτώ λεπτών και δεκατεσσάρων δευτερολέπτων, καταλήγοντας ότι επρόκειτο απλώς για ένα δευτερόλεπτο! Και πολλά άλλα.

Θα προχωρήσουμε στη δίωξη του τέως Προέδρου

- Πώς κρίνετε την απόφαση για το Μαρί; 

- Με εξαίρεση την αθώωση του Μάρκου Κυπριανού, η απόφαση με ικανοποιεί. Για τις ποινές δεν μπορώ να πω διότι δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία που βρίσκονταν ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τον κάθε κατηγορούμενο. Συμφωνώ δε με το δικαστήριο ότι κακώς απουσίαζαν κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, κατά τη δική μου άποψη, έπρεπε να είναι οπωσδήποτε και ο πρώην Πρόεδρος κ. Χριστόφιας. Αυτή η απουσία ισοδυναμούσε με επιλεκτική δικαιοσύνη, γεγονός που δικαιολογημένα και νόμιμα επηρέασε το δικαστήριο στην επιβολή των ποινών. 

- Είχατε αναφέρει πως γεγονότα δημιουργούν θέμα ποινικής έρευνας επί σκοπώ ποινικής δίωξης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα προχωρήσετε προς αυτή την κατεύθυνση; 

- Οπωσδήποτε ναι. Ο προηγούμενος Πρόεδρος γνώριζε -όπως παραδέχτηκε στην Επιτροπή Πολυβίου- ότι τα κιβώτια με τα εκρηκτικά ήσαν επικίνδυνα όπως και εκείνοι που καταδικάστηκαν και παρέλειψε -όπως και εκείνοι- να διατάξει τη λήψη μέτρων για να αποσοβηθεί τυχόν κίνδυνος έκρηξής τους, ενώ βρισκόταν σε καλύτερη θέση από όλους τους άλλους ως αρχηγός του κράτους να δώσει απλώς τις αναγκαίες γενικές διαταγές, αφού μάλιστα είχε και την προσωπική ευθύνη παραμονής των κιβωτίων στην Κύπρο.

Δεν έχουν χωρικά ύδατα οι Βάσεις

- Ακούμε συχνά τη θέση πως οι Βάσεις έχουν χωρικά ύδατα. Εάν αυτό ισχύει, τότε έχουν και «δικαιώματα» στο φυσικό αέριο; Πώς απαντάτε σε αυτό;

-Βάσει του Διεθνούς Δικαίου χωρικά ύδατα έχουν μόνο τα κράτη. Η περιοχή των Βάσεων δεν αποτελεί κράτος και δεν έχει χωρικά ύδατα αυτοδικαίως. Έχει απλώς βάσει Συνθήκης ορισμένες θαλάσσιες περιοχές πλησίον των Βάσεων καθορισμένες σε χάρτη που τις χαρακτηρίζουν οι Βρετανοί εσφαλμένα σαν «χωρικά ύδατα», ενώ είναι απλώς συμβατικά δικαιώματα σε περιοχή χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει, το φυσικό αέριο είναι πέραν των χωρικών υδάτων. Βρίσκεται στην ΑΟΖ και δεν έχει δικαιώματα σ’ αυτήν η Βρετανία.

- Θεωρείτε πως μπορεί να ανοίξει νομικά θέμα Βάσεων; Είναι ένα ζήτημα το οποίο συχνά-πυκνά ακούγεται, αλλά στο τέλος δεν γίνεται τίποτα.

- Η Κύπρος μπορεί να έχει άλλα προβλήματα πολιτικά και οικονομικά αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μη διεκδικεί νομικά τις Βάσεις. Οι Βρετανοί συντείνουν στη διατήρηση των προβλημάτων ακριβώς διότι γνωρίζουν πως αυτά, εξαιτίας του τρόπου που σκεφτόμαστε εμείς, εμποδίζουν τη διεκδίκηση κατάργησης των Βάσεων. Ορισμένοι φοβούνται ότι εάν διεκδικήσουμε τις Βάσεις οι Βρετανοί θα γίνουν εχθρικοί στο πολιτικό μας πρόβλημα με την Τουρκία. Όμως οι Βρετανοί ήσαν και είναι εχθρικοί σε αυτό το πρόβλημα. Απλώς ενεργούν υποχθονίως και δημιουργούν την εντύπωση σε ορισμένους αφελείς πολιτικούς ότι είναι φιλικοί και ότι έχουν δήθεν και «χημεία» φιλίας με τον Πρόεδρό μας - όπως αφελώς πίστεψε ο προηγούμενος Πρόεδρος. Οι Βρετανοί αξιοποιούν την αφέλειά μας.

_______________

1 σχόλιο:

  1. Ο φίλος μου ο Δήμος από την Κύπρο, που είχε την καλοσύνη να μου στείλει την συνέντευξη του Λουκή Λουκαΐδη, στα σχετικά σχόλιά του (στις 27.8.13) μεταξύ άλλων ανέφερε:

    «Ο βασικός και κύριος λόγος που σου στέλλω αυτή τη συνέντευξη είναι η θέση που εκφράζει για την λύση του Κυπριακού και πιο συγκεκριμένα η αναφορά του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια θέση που υποστήριζα πάντα και εξακολουθώ βέβαια να υποστηρίζω, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι ακολουθώντας αυτή τη θέση, όχι μόνο η λύση του Κυπριακού θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, αλλά εξουδετερώνει πλήρως τη λύση ΔΔΟ, όπως θέλουν να την ερμηνεύσουν και να την εφαρμόσουν η Τουρκία και κάποιοι άλλοι»... «Με αυτό δεν θέλω να πω ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα ή ότι ακολουθώντας αυτή τη θέση και γραμμή θα λυθεί το Κυπριακό αυτόματα και αμέσως. Τουλάχιστον όμως στηρίζεις τις θέσεις και απόψεις πάνω σε αρχές και αξίες που είναι διεθνώς παραδεκτές και αναγνωρισμένες. Η αταλάντευτη επιμονή σε αυτές τις αρχές και η συχνή επανάληψη τους παντού και πάντοτε με κάνουν να πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτέλεσμα και μάλιστα πολύ καλό. Αλλοίμονο στον άνθρωπο που από μόνος του απεμπολεί αρχές και αξίες. Σταδιακά οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και την εξαφάνιση»... Δήμος.

    Έκρινα σκόπιμο, με τη σύμφωνη γνώμη του, να δημοσιεύσω ένα απόσπασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή