13 Αυγούστου 2013

Άλφρεντ Χίτσκοκ

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 1899, γεννήθηκε στο East End του Λονδίνου ο Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock), ένας από τους πλέον διάσημους σκηνοθέτες των ταινιών μυστηρίου και τρόμου. 

Και όμως η πρώτη του δουλειά (το 1920), σε κινηματογραφικό στούντιο (της Paramount του Λονδίνου), ήταν να σχεδιάζει τους τίτλους αρχής για τις ταινίες. Εκεί γνώρισε και γυναίκα της ζωής του, την Αλμα Ρεβίλ, με την οποία παρέμεινε παντρεμένος από το 1926 ως το τέλος. «Τη γνώρισα στα στούντιο της Παραμάουντ του Λονδίνου, όταν ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές και μου έλεγαν διαρκώς να μην μπλέκω στα πόδια τους. Ηταν ήδη μοντέρ και βοηθός παραγωγής. Με αντιμετώπιζε λοιπόν με το ανάλογο ύφος. Δεν μπορούσα να την παρατηρώ χωρίς να την αντιπαθώ και δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να μην την παρατηρώ» λέει ο ίδιος ο Χίτσκοκ.

Τυχαία, μετά από δύο χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας "Always Tell Your Wife" αρρώστησε, ζητήθηκε από τον Χίτσκοκ να τον αντικαταστήσει και να ολοκληρώσει την ταινία. Οι παραγωγοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα, έτσι του ανέθεσαν να γυρίσει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία, που ήταν "ο Αριθμός 13". Όμως μετά από λίγο καιρό το στούντιο έκλεισε. Έτσι προσλήφθηκε στην Gainsborough Pictures ως σεναριογράφος και σχεδιαστής τίτλων και πάλι.

Το 1925 κατάφερε να σκηνοθετήσει το "Pleasure Garden" ταινία που σηματοδοτεί ουσιαστικά την αρχή της καριέρας του ως σκηνοθέτη.

Τα 39 σκαλοπάτια (The 39 steps) 1935 με τους Ρόμπερτ Ντόνατ και Λούσι Μάνχαϊμ 

Μετά από μια επιτυχημένη δεκαετία του '30, με ταινίες όπως τα "39 σκαλοπάτια", "Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά", "Σαμποτάζ", με το ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ. Όταν επισκέφθηκε το Χόλυγουντ το 1940, όλοι οι παραγωγοί των μεγάλων στούντιο του έκλεισαν την πόρτα γιατί πίστευαν ότι δε θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο χώρο.

Το Κυνήγι του Κλέφτη (To Catch a Thief) 1955 με τους Κάρι Γκραντ και Γκρέις Κέλι

Τελικά, ο μεγαλο-παραγωγός Ντέιβιντ Ο Σέλζνικ του πρόσφερε ένα επταετές συμβόλαιο και αρχικά ο Χίτσκοκ σκηνοθέτησε τη "Ρεβέκκα". Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 1940, αλλά φυσικά το Όσκαρ πήγε στον παραγωγό και όχι στον Χίτσκοκ. Για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι το "Ψυχώ", γύριζε τη μια ταινία πίσω από την άλλη.

Δεσμώτης του Ιλίγγου (Vertigo) 1958 με τους Τζέιμς Στιούαρτ και Κιμ Νόβακ

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν σε όλες τις ταινίες του, ο Χίτσκοκ έκανε την εμφάνισή του σε ρόλο κομπάρσου "cameo". Επειδή ο κόσμος, ενώ παρακολουθούσε την ταινία του, είχε συνεχώς την προσοχή του να τον εντοπίσει, ο Χίτσκοκ αποφάσισε να εμφανίζεται στα πρώτα λεπτά της ταινίας. 

Ψυχώ (Psycho) 1960 με τους Αντονι Πέρκινς, Τζάνετ Λι και Βέρα Μάιλς 

Προτιμούσε πάντα τις ξανθές πρωταγωνίστριες. Οι πιο διάσημες ηθοποιοί που σκηνοθέτησε ήταν η Τζόαν Φοντέιν, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Γκρέις Κέλι, η Κιμ Νόβακ, η Τζάνετ Λι, η Ντόρις Ντέι, η Βέρα Μάιλς και η Τίπι Χέντρεν. Στις ταινίες του πάντως έχουν συμμετάσχει και οι διασημότεροι άρρενες ηθοποιοί της εποχής: Τσαρλς Λότον, Λόρενς Ολίβιε, Τζέιμς Στιούαρτ, Κάρι Γκραντ, Κλοντ Ρέινς, Γκρέγκορι Πεκ, Χένρι Φόντα, Σον Κόνερι, Μοντγκόμερι Κλιφτ και Πολ Νιούμαν

Τα Πουλιά (The Birds) 1963 με τους Τίπι Χέντρεν και Ροντ Τέιλορ

Προτάθηκε πέντε φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας, το 1941 (Ρεβέκκα), το 1945 (Στον ίσκιο του θανάτου/Ναυαγοί) το 1946 (Νύχτα Αγωνίας), το 1955 (Σιωπηλός Μάρτυς) και το 1961 (Ψυχώ), αλλά δεν το κέρδισε ποτέ. Πέθανε στις 29 Απριλίου 1980 στο Λος Άντζελες. 

__________________
Πηγές: κυρίως από http://el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου