10 Αυγούστου 2013

Κύπρος: Τι θα γίνει με τα Συνεργατικά

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης - Ρόλος στις μεγάλες ΣΠΕ

Το μέγεθος, η επικινδυνότητα, η επάρκεια των συστημάτων και η γεωγραφική περιοχή, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο philenews.com, αποτελούν τα τέσσερα κριτήρια για τη συρρίκνωση και τη δημιουργία των 18 νέων Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών (ΣΠΕ) που τέθηκαν από την Τρόικα και την Κεντρική Τράπεζα. Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι 18 εταιρείες που θα δημιουργηθούν θα είναι περίπου του ίδιου μεγέθους και σε αυτές θα κατανεμηθούν τα €14,7 δισ. καταθέσεις και τα €13,7 δισ. των δανείων, που διαθέτει το κίνημα.

Σύμφωνα με πηγές από τον Συνεργατισμό, το Ταμιευτήριο Λεμεσού, θα είναι το μοναδικό που δεν θα συμπτυχθεί με άλλες ΣΠΕ, αλλά θα συνεχίσει την πορεία του ως έχει, ενώ από τις υπόλοιπες 15 ΣΠΕ θα παραμείνουν μόνο 2, με τη μια να καλύπτει την ανατολική πλευρά της επαρχίας και την άλλη τη δυτική περιοχή.

Στη Λευκωσία, από τις 36 ΣΠΕ θα παραμείνουν έξι. Τον ρόλο της απορρόφησης των υπολοίπων, με εξαίρεση τις κλαδικές, θα αναλάβουν, οι συνεργατικές εταιρείες Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας και Λήδρας, οι οποίες θα απορροφήσουν μικρό αριθμό άλλων εταιρειών των περιοχών τους. Επιπλέον στη Λευκωσία θα βρίσκονται και οι 4 νέες παγκύπριες κλαδικές, μια του Στρατού και της Αστυνομίας, μια Συνεργατική όλων των εκπαιδευτικών, μία των δημοσίων υπαλλήλων και μια των ημικρατικών Οργανισμών.

Στη Λάρνακα, από τις 15 ΣΠΕ, θα παραμείνουν τρεις. Τον ρόλο της απορρόφησης των μικρότερων θα αναλάβουν οι ΣΠΕ Αμμοχώστου, Αραδίππου και Μακράσυκας. Στην Αμμόχωστο και στην Πάφο θα παραμείνει μόνο μια ΣΠΕ, αντίστοιχα. Η ΣΠΕ Παραλιμνίου θα απορροφήσει τις άλλες 9 ΣΠΕ, με εξαίρεση τις κλαδικές, και στην Πάφο το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο τις άλλες 15 ΣΠΕ και πάλι με εξαίρεση τις κλαδικές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα 410 υποκαταστήματα που λειτουργούν σήμερα αναμένεται να περιοριστούν στα 250. Στα χωριά δεν αναμένεται να κλείσουν τα υποκαταστήματα που είναι σήμερα σε λειτουργία, με στόχο να συνεχίσουν να έχουν και τον κοινωνικό τους ρόλο.
_____________
Πηγή: http://www.philenews.com  08.08.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου