16 Αυγούστου 2013

Πρακτικές αντιδράσεις με αφορμή το θάνατο του νεαρού που πήδηξε από το τρόλεϊ

Με την αποβίβαση από το τρόλεϊ, λεωφορείο, metro, κλπ, δώστε το εισιτήριο σας σε νεαρούς να το χρησιμοποιήσουν για τον υπολειπόμενο χρόνο.

Πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και σάλο στο διαδίκτυο, έχει προκαλέσει ο θάνατος του 18χρονου νεαρού που, το βράδυ της Τρίτης, πήδηξε από το τρόλεϊ για να αποφύγει τον έλεγχο και βρήκε το θάνατο. 
Λόγια, σχεδόν όλες οι αντιδράσεις είναι μόνο λόγια. 

Νομίζω ότι μπορούμε να αντιδράσουμε ουσιαστικά με πράξεις, νόμιμες καθ’ όλα. 

Για παράδειγμα: Μπορούμε, βγαίνοντας από το όποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, να δίνουμε το εισιτήριό μας, που ενσωματώνει ένα "δικαίωμα μετακίνησης για μία και μισή ώρα" σε κάποιον άλλο που πρόκειται να επιβιβαστεί (κατά προτίμηση νεαρό) και αυτός να το χρησιμοποιεί για τον υπολειπόμενο χρόνο, μέχρι τη συμπλήρωση της μίας και μισής ώρας. 

Μη ξεχνάμε ότι το εισιτήριο είναι ένας "ανώνυμος τίτλος" που ενσωματώνει ένα δικαίωμα (Option), το δικαίωμα μετακίνησης για μία και μισή ώρα, για όποιον το έχει στα χέρια του. Στο σύστημα που ζούμε, όπου κυριαρχεί η οικονομία της αγοράς, τα πάντα είναι μεταβιβάσιμα,  φυσικά και τα δικαιώματα. Εξ’ άλλου στην έννοια αυτή στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος και το "χρηματιστήριο παραγώγων". Μεταβιβάζουμε λοιπόν, χωρίς αντίτιμο, το δικαίωμά μας που απορρέει από το εισιτήριο σε κάποιον άλλον, γιατί έτσι θέλουμε. 

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι αντίδρασης. Ας ψάξουμε να τους βρούμε, πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας, υπάρχουν αρκετά περιθώρια. Τα λόγια από μόνα τους δεν αρκούν. 

____________
Ήταν μια "αφηρημένη" γνώμη.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου