25 Αυγούστου 2013

Σενάριο ενδιάμεσης συμφωνίας για λύση του Κυπριακού

Σκέψεις για προώθηση φόρμουλας διαμόρφωσης Πλαισίου Λύσης από τις ΗΠΑ

Σε σενάριο για την προώθηση μιας συμφωνίας Πλαισίου Λύσης του Κυπριακού προσανατολίζονται οι Αμερικανοί, σύμφωνα με σημερινό άρθρο στην κυπριακή εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να "σπρώξουν" τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας καταρχήν συμφωνίας στο Κυπριακό, με χαρακτήρα ενδιάμεσης συμφωνίας, στα πρότυπα των ιδεών Γκάλι.

 
Λεπτομερέστατο μεν κείμενο, όχι όμως τελικό σχέδιο λύσης, όπως το 2004. Οι τελικές πινελιές θα μπουν στη συνέχεια στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Η σκέψη είναι πως σε ένα πλαίσιο συμφωνίας θα περιλαμβάνεται περιγραφικά η μορφή της λύσης, οι βασικές παράμετροι στις κύριες πτυχές, όπως το εδαφικό, η ασφάλεια (εγγυήσεις, στρατεύματα κ.λ.π.) αλλά και τα θέματα των εξουσιών. Ως βασικός κορμός φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί το έγγραφο Ντάουνερ, παρόλο που δεν έτυχε καλής υποδοχής. 

Η προσπάθεια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο, θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου με την έναρξη της διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως μέχρι τα μέσα του 2014 πρέπει να επιτευχθεί η καταρχήν συμφωνία.

Είναι προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέρχονται στο Κυπριακό (μετά από εννέα χρόνια), γιατί η Κύπρος αποκτά σημασία για τις ΗΠΑ λόγω του Ισραήλ και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή (
Συρία, Αίγυπτο), αλλά και λόγω του φυσικού της αερίου.

Είναι σαφές πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Τουρκίας, η οποία στρέφεται στο θέμα του αερίου και οι σχεδιασμοί της κινούνται γύρω από την εμπλοκή της στο πεδίο αυτό. 

____________________
Διαβάστε περισσότερα στο σημερινό «Φ» - See more at: 
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/158836#sthash.yyxcsVzy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου