9 Αυγούστου 2013

Σε ρωσικά και ουκρανικά χέρια η Τράπεζα Κύπρου

Σε ρωσικά και ουκρανικά χέρια κατά κύριο λόγο η Τράπεζα Κύπρου. Αυτό προκύπτει από τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων.

Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο, διαμορφώνεται γύρω στα 5 δις: 
Με τους Κύπριους, φυσικά και νομικά πρόσωπα να κατέχουν το 29%,
τους ξένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να κατέχουν το 41%, 
τα δικηγορικά γραφεία το 12% και 
το υπόλοιπο 18% που απομένει να το κατέχει η "κακή" Λαϊκή.

Οι ξένοι είναι κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Ουκρανοί, ενώ ακολουθούν Πολωνοί, άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Κινέζοι και Ινδοί. Επισημαίνεται ότι στις κυπριακές εταιρείες, δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται ξένοι δικαιούχοι, των οποίων οι μετοχές κρατούνται από Κύπριους εμπιστευματοδόχους.

Επίσης, τα δικηγορικά γραφεία, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο ρωσικά και ουκρανικά συμφέροντα. Σημειώτεον, ότι ο αριθμός των νέων μετόχων, φυσικών και νομικών προσώπων, ξεπερνά τις 22.000. 

Σε ότι αφορά την σύνθεση των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής που έχουν λόγο για το 18%, οι ισορροπίες είναι διαφορετικές: 
Κύπριοι 45%, Ξένοι 43%, Δικηγορικά γραφεία 12%.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής, οι οποίοι πλησιάζουν τις 12.000, προς το παρόν δεν θεωρούνται μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, διότι η Λαϊκή υπάρχει ακόμη ως οντότητα και το 18% των μετοχών ελέγχεται από τη διαχειρίστρια.

Πηγές:
http://www.sigmalive.com και http://www.cytoday.eu






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου