9 Αυγούστου 2013

Η Ελλάδα κρύβει 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων

Μια τεράστια αποκάλυψη έκρυβε η συζήτηση του Αντώνη Σαμαρά και του Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο χθες σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Capital.gr" ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αριθμούς είπε στον πρόεδρο Ομπάμα ότι, κατά τους υπολογισμούς, τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ και Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα, ενώ τα ελληνικά εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του "Capital.gr" ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το σύνολο του εν λόγω δυναμικού που κρύβεται συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο (προφανώς σε διαφορετικές λεκάνες, δηλαδή Κύπρος, Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας) μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο TAP από μόνος του μπορεί να καλύψει το 1,5 έως 3% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.

Η αποκάλυψη του κ. Σαμαρά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναμένει μέχρι το τέλος του έτους τα αποτελέσματα των σεισμικών καταγραφών, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του 2013, από τη Νορβηγική PGS. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αποκαλύψει στον Αμερικανό πρόεδρο τις πρώτες εκτιμήσεις, που αν και αποτελούν το πρώτο βήμα, δίνουν ένα σαφές στίγμα και μία τάξη μεγέθους για το τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα.

Και με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

___________________
Πηγή: από άρθρο με τίτλο: 
"Α. Σαμαράς σε Obama: Η Ελλάδα κρύβει 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων" 
στο http://www.capital.gr στις 09.08.2013







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου