27 Αυγούστου 2013

Ετοιμη για επέμβαση στη Συρία η Δύση

Έτοιμος και ο αμερικανικός στρατός εάν δώσει εντολή ο Ομπάμα. 
«Είμαστε έτοιμοι» δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ - Κάμερον: Σφάλμα η χρήση των χημικών, δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς

Δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων στη συριακή επικράτεια. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί 
εκτός πλαισίου ΟΗΕ, από συνασπισμό δυνάμεων (ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας) με τη στήριξη πιθανώς του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου. 

Δυτικές δυνάμεις, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο "Βήμα", ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει "εντός ημερών" χτύπημα σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που παρέστησαν σε συνάντηση απεσταλμένων της Δύσης και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να κινηθεί προς χειρουργικές επιδρομές μικρής διάρκειας.

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα εάν δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την εντολή, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Τρίτη πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. «Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι' αλλαγή στάσης μας απέναντι στην Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη». «Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Και από γαλλικής πλευράς, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το Παρίσι δεν θα «αποφύγει τις ευθύνες» του ως προς την αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων, και σημειώνουν πως η Γαλλία «δεν έχει καμία αμφιβολία» πως την ευθύνη φέρει το καθεστώς Άσαντ.
«Είμαστε έτοιμοι να τιμωρήσουμε αυτούς που έριξαν χημικά σε αθώους». Με αυτή τη σαφή δήλωση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επισημοποίησε την Τρίτη το απόγευμα τη συμμετοχή της Γαλλίας στο δυτικό μέτωπο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέρριψε την Τρίτη στο καθεστώς Άσαντ την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων, δηλώνοντας ότι οι δράστες της επίθεσης με χημικά όπλα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν. Η Σαουδική Αραβία συγκεκριμένα απαιτεί «αποφασιστική και σοβαρή» διεθνή στάση έναντι της Δαμασκού.

Η Ιταλία, ωστόσο, από την πλευρά της υπογραμμίζει διά της υπουργού Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο πως δεν πρόκειται να μετάσχει σε καμία μορφή στρατιωτικής δράσης στη Συρία δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Βερολίνο αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Τουρκία χαρακτηρίζει την επίθεση με χημικά όπλα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. «Πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Άγκυρα έχει δηλώσει εξ αρχής ότι θα μετάσχει σε επέμβαση εντός ή εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

Το καθεστώς Άσαντ, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, η Δαμασκός θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο». Ο ίδιος αρνήθηκε τη χρήση χημικών εκ μέρους του καθεστώτος, λέγοντας ότι ένα χτύπημα της Δύσης θα εξυπηρετήσει μόνο τους αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

_______________
Πηγή: http://www.tovima.gr/ 27.08.2013

1 σχόλιο:

  1. 30.08.2013: Ανατροπή δεδομένων: Με 285 ψήφους κατά και 272 υπέρ, οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που "καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς" και "συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές"."Θα σεβαστώ το θέλημα της Βουλής", είπε ο Cameron ενώπιον των Βουλευτών. Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή